24.5.2024

Bulgaria: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Varo taskuvarkaita erityisesti suuremmissa kaupungeissa sekä Mustanmeren rannikon lomakohteissa. Vältä yksin liikkumista pimeillä kujilla ja puistoissa.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Matkustusasiakirjoista ja muusta omaisuudesta kannattaa aina pitää matkan aikana hyvää huolta ja selvittää etukäteen, mitä matkavakuutus kattaa.

Suurlähetystö suosittelee matkan ajan voimassaolevien yhteystietojen ilmoittamista omaisille, läheisille tai ystäville.

Yleinen hätänumero on 112.

Rikollisuus

Taskuvarkaita on varottava erityisesti ruuhkaisilla toreilla, ostoskaduilla ja -keskuksissa sekä julkisissa kulkuneuvoissa. Näihin tilanteisiin on hyvä varautua jo lentokentältä alkaen. Suhtaudu epäluuloisesti hanakasti seuraa hakeutuviin "ystäviin". Samoin on syytä epäillä erilaisia siviiliasuisia "poliiseja", jotka haluavat tarkistaa passin ja rahavarat. Erityisesti matkailusesongin aikana kaduilla liikkuu monenlaista pikkutavaran kaupustelijaa, joiden joukkoon mahtuu myös taitavia taskuvarkaita.

Rahanvaihtoa suositellaan pankkien konttoreissa.
Arvoesineet on hyvä jättää turvalliseen paikkaan. Pidä mukana kuitenkin passi tai henkilökortti.

Rantalomakohteissa on tapahtunut yksittäisiä seksuaalirikoksia, joten ole varovainen liikkuessasi ulkona erityisesti yöaikaan. Harkitse aina tarkkaan tuntemattomien ihmisten kutsua lähteä paikalliseen baariin, diskoon tms. tai esimerkiksi juoman tai kyydin tarjoamiseen.

Suosituimmissa lomakohteissa virkavallan toimintaa on ajoittain kritisoitu hitaaksi ja tehottomaksi. Paras keino välttää hankaluuksia ja käyntiä poliisiasemalla on oma varovaisuus ja järkevä käytös.

Kaupungeissa ja rantalomakohteissa taksikyydeistä saatetaan yliveloittaa. Ravintolalasku on hyvä tarkistaa ennen maksamista ylilaskutuksen välttämiseksi. Luottokorttien ja pankkiautomaattien käytössä on syytä noudattaa varovaisuutta.

Jos sinut ryöstetään tai joudut väkivallan kohteeksi, tee heti ilmoitus paikallispoliisille ja ota tarvittaessa yhteys suurlähetystöön.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Ajokulttuuri poikkeaa suomalaisesta ja vaatii tarkkavaisuutta niin autoilijalta kuin jalankulkijaltakin. Tiet ja kadut ovat usein hyvinkin huonokuntoisia ja viitoitus puutteellista. Liikenneonnettomuuksien ja liikennekuolemien määrät Bulgariassa on suuria.

Luonnonolot

Bulgaria sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset ovat mahdollisia. Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Seismologian laitoksen sivuilta löytyy tietoa, kuinka toimia maanjäristyksen sattuessa: https://www.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/perustietoa-maanjaristyksista/ohjeita-matkailijoille.
Saavuttuasi majoituspaikkaan tarkista varauloskäyntien sijainti.

Kesät ovat yleensä hyvin kuumia ja talvet lumisia erityisesti vuoristossa. Kuivana kautena myös maastopalot ovat mahdollilsia. Mustanmeren rannikko muistuttaa ilmastoltaan etelä-Euroopan alueita.

Voimakkaat ja runsaat sateet voivat aiheuttaa maanvyörymiä ja tulvia.

Nastarenkaiden käyttö on kielletty, joten talvella vuoristoseudulla liikuttaessa tulee autoon varata lumiketjut.

Laskettelijoiden ja hiihtomatkailijoiden tulee ehdottomasti pysyä merkityillä rinteillä ja noudattaa viranomaisten ja hiihtokeskusten ohjeita lumivyöryjen varalta.

Terveys

Kaiken kattava matkavakuutus on tarpeen.

Mikäli olet vahingon sattuessa päihdyttävien tai huumaavien aineiden vaikutuksen alainen, lähtökohtaisesti vastaat itse vahingostasi. Vakuutus tulee harvoin apuun tällaisissa tapauksissa.

Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa julkisissa saairaaloissa välttämämötöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Kotiuttamiskuluja Suomeen kortti ei kata. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti.

Yksityiset sairaalat ja klinikat erityisesti turistikohteissa veloittavat hoitopalveluista suuria summia, joten tarkista hinta aina ennen hoitotoimenpiteitä. Bulgarian viranomaiset suosittelevat soittamaan 112 hätänumeroon mikäli ambulanssia tai julkisia terveydenhoitopalveluja tarvitaan. Mikäli joudut yliveloituksen kohteeksi, ilmoita tästä paikalliselle poliisille.

Mustanmeren rannikolla kaikissa julkisissa sairaaloissa ei ole välttämättä englannin kielen taitoista henkilökuntaa. Tulkeista saa tietoa Varnassa toimivalta kunniakonsulilta sekä suurlähetystöstä.

Maan lait ja käytännöt

Bulgariassa ei ole huomioitu liikuntaesteisiä samassa määrin kuin esimerkiksi Suomessa.Sotilaskohteita ei saa kuvata.

Maan kattava tietullimaksu (vignette) on pakollinen. Bulgarian viranomaiset suosittelevat vignetten hankkimista ennenmaahan saapumista netistä: bgtoll.bg. Varmuuden vuoksi tulosta tai tallenna kopio puhelimeen.

Bulgariassa alaikäiset eivät saa liikkua ilman huoltajaa alueesta riippuen klo 22 taki klo 23 jälkeen.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot

Sofian-suurlähetystö

26-28, Bacho Kiro
1000 SOFIA
BULGARIA
+359 281 021 10

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].