Utrikesminister Tuomioja: OSSE allt viktigare i kampen mot terrorismen

Det internationella samfundets beslutsamhet i kampen mot terrorism har visat att det finns mycket fler förenande än åtskiljande faktorer. Situationen borde utnyttjas för att genom intimare samarbete förstärka den regionala och världsomfattande säkerheten, konstaterade utrikesminister Erkki Tuomioja i sitt tal måndag kväll den 3 december på OSSEs utrikesministermöte i Bukarest. Han påminde om att metoderna att förhindra ickemilitära kriser, som krishantering och eftervård, bör vara en väsentlig del av den internationella gemenskapens "arsenal".

Att bekämpa terrorism och andra nya hot kräver framför allt att man ökar det multilaterala samarbetet och förstärker den internationella rätten. Härvid kommer OSSEs roll att vara ännu viktigare än förr. OSSE är väl skickad att möta de aktuella säkerhetsutmaningarna på basen av sina gemensamt antagna värderingar och genom att förbinda sig vid det på mötet antagna verksamhetsprogrammet mot terrorism.

Utrikesminister Tuomioja behandlade även OSSEs roll vid lösandet av regionala konflikter och ansåg framstegen i Moldavienfrågan vara positiva. Han meddelade att Finland beviljat 420 000 euro till ett projekt där man förstör ryska projektiler och sprängladdningar på marken. Också i Georgien har man vidtagit några positiva åtgärder på basen de i Istanbul överenskomna målsättningarna. Nu borde man ta tillfället i akt för att bestämma tidtabell och villkor för att slutföra den militära reträtten med stöd från OSSE. Tuomioja ansåg det också vara positivt att OSSEs biståndsgrupp återvänt till Tjetjenien och att dess verksamhet fortsätter.

Enligt Tuomioja är ett exempel på OSSEs roll för att öka säkerheten och samarbetet Open skies-avtalet om observationsflyg som förstärker vapenkontroll och förtroendeingivande årgärder. Avtalet träder ikraft vid årsskiftet och Finland tänker ansluta sig till avtalet så fort som möjligt. Erkki Tuomiojas tal på engelska





ETYJ