Finland förbereder sig för anslutning till Open skies-avtalet

Statsrådets informationsenhet Pressmeddelande 304/2001 21.12.2001


Vid mötet mellan republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott behandlades Finlands planer att ansluta sig till Open skies-avtalet om observationsflyg. Finlands anslutningsansökan presenteras statsrådet och republikens president 27-28 december. Anslutningen förutsätter även riksdagens godkännande.

The Treaty on Open Skies, som undertecknades i Helsingfors 1992,träder internationellt ikraft 1.1.2002 och är en del av OSSEs vapeninspektionsnät. Avtalet ger dess parter rätt att genomföra observationsflyg i andra parters luftutrymmen med obeväpnade plan som är försedda med noggrant definierade fotograferingssystem. På motsvarande sätt är parterna förpliktade att tillåta observationsflyg i eget luftutrymme samt observationsplanens transitoflyg till andra länder. Avtalet bidrar på ett betydande sätt till att öka den militära öppenheten inom OSSE-området från Vancouver till Vladivostok. De flygbilder som sammanställs pga avtalet har särskild betydelse vid vapenkontroll, särskilt vid verifiering. Bildmaterialet kan också brukas i hantering av kriser, förhindrande av konflikter och observering av miljön.
Finland har hittills deltagit i Open skies-verksamheten som observatör. Även Sverige ansluter sig till avtalet.

Ytterligare informaion i ärendet erhålles av enhetschef Elina Kalkku, utrikesministeriet (tel. 1341 5480) och forskare Pentti Olin, försvarsministeriet (tel. 181 23 224).





ETYJ