Mitä tarkoittaa WTO:n "kehityskierros"?

Kutsu keskustelutilaisuuteen 21.5.

Maailman kauppajärjestön WTO:n kokouksessa Dohassa 2001 sovittiin mm. kaupan, palvelujen ja investointien vapauttamiseen liittyvästä ”kehityskierroksesta”. Montereyssä mietittiin keväällä 2002, kuka kehityksen maksaa, ja Johanesburgissa syksyllä 2002 on tarkoitus päättää minkälaista kehityksen pitää olla, jotta se on kestävää. Johannesburgin kestävän kehityksen asialista puhuu köyhyyden vähentämisestä, tuotanto-ja kulutustapojen muuttamisesta sekä globaalin ympäristöhallinnon järjestämisestä.

Kehitysmaasuhteiden neuvottelukunta KESU järjestää eduskunnan auditoriossa tiistaina 21. toukokuuta keskustelutilaisuuden Maailman kauppajärjestön ”kehityskierroksesta”. Tilaisuudessa otetaan esille ympäristön, kaupan ja sosiaalisen ulottuvuuden sekä palvelujen vapauttamisen ja työelämän oikeuksien yhdistämisten mahdollisuudet. Tilaisuudessa pohditaan, tarvittaisiinko Maailman kauppajärjestön vastapainoksi World Environmental Organisation ja otetaan kantaa YK:n mahdolliseen rooliin.

Tilaisuuden pääpuhuja on Third World Networkin johtaja Martin Khor. Khor on koulutukseltaan taloustieteilijä, ja hän on kirjoittanut useita kirjoja ja artikkeleita kaupasta, kehityksestä ja ympäristökysymyksistä.

Kehitysmaasuhteiden neuvottelukunta, KESU, toimii ulkoasiainministeriön neuvoa-antavana elimenä Suomen kehitysmaasuhteita koskevissa kysymyksissä. Neuvottelukunta myötävaikuttaa johdonmukaisen sekä kansallisen, että eurooppalaisen kehitysmaapolitiikan rakentamiseen ja kansalaiskeskustelun aktivoimiseen Suomen ja Euroopan unionin kehitysmaapolitiikasta.

Ilmoittautuminen perjantaihin 18.5 mennessä: Laura Nisula, [email protected] tai puh. 09 - 1605 6450


Ohjelma 21.5.

Eduskunnan auditorio

13.00 Avaus: Satu Hassi, ympäristö- ja kehitysyhteistyöministeri
13.15 Martin Khor; Doha ”development” round and what it means for sustainable development
13.40 Ulkoministeriön kommenttipuheenvuoro

Keskustelua

14.45 Kahvitarjoilu






















EU
WTO
YK
kestävä kehitys