Lähialueyhteistyöministeri Jan-Erik Enestam vierailee Murmanskissa ja Karjalan tasavallassa

Lähialueyhteistyöministeri Jan-Erik Enestam tutustuu lähialueyhteistyöhön Murmanskissa 27. kesäkuuta, josta hän jatkaa samana päivänä Petroskoihin ja palaa Suomeen Sortavalan kautta 29. kesäkuuta. Murmanskissa ministeri Enestam tapaa alueen maaherran Juri Jevdokimovin sekä alueen muuta johtoa ja tutustuu yhteistyöhön sosiaali- ja terveydenhuollon alalla sekä yrittäjyyden kehittämisessä. Petroskoissa ministeri Enestam tapaa äskettäin uudelleen valitun Karjalan tasavallan päämiehen Sergei Katanandovin. Tutustumiskohteina ovat maatalousala, HIV/AIDS-ohjelma sekä e-Karjala-hanke. Petroskoista ministeri Enestam palaa maanteitse Sortavalan kautta Suomeen vieraillen matkalla Sortavalan vesihuoltohankkeissa.

Ministeri Enestam on vieraillut lähialueilla Pietarissa ja Leningradin alueella aikaisemmin kaksi vuotta sitten.

Suomi on rahoittanut lähialueyhteistyötä Murmanskin ja Leningradin alueitten, Karjalan tasavallan ja Pietarin kanssa vuosina 1990-2001 kaikkiaan noin 145 miljoonalla eurolla. Tästä Karjalan tasavaltaan on kohdistettu 31 miljoonaa euroa ja Murmanskin alueelle 13,2 miljoonaa euroa. Lisäksi noin 50 miljoonaa euroa on kohdistettu useita kohdealueita kattaviin hankkeisiin. Keskeiset yhteistyöalat Murmanskin alueella ovat ydinturva, terveydenhoito, pienyritystoiminnan kehittäminen, alkuperäiskansojen perinteisen elinkeinon porotalouden kehittäminen sekä opetus- ja koulutusalan yhteistyö. Karjalan tasavallan kanssa yhteistyössä korostuvat maa- ja metsätalous, ympäristönsuojelu, terveydenhoito sekä viime aikoina erityisesti hallinnon kehittäminen ja oikeusalan yhteistyö.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Markku Kauppinen, puh. 160 55625, tutkija Eva Varis, puh. 160 56576, ja hallinnollinen ulkoasiainsihteeri Paula Laamanen, puh. 160 55676.





Venäjä
lähialueyhteistyö