Helsingfors fyller kriterierna som placeringsort för EFA


Europaparlamentet antog på tisdagen 11.12 kriterierna enligt vilka valet av orten för EUs kommande livsmedelsverk (EFA) skall ske. Kriterierna stipulerar att att verket skall vara oberoende av kommissionen och andra EU-institutioner och ha även fysisk distans till dessa. Placeringsorten bör ha en lång tradition av arbete med livsmedelssäkerhet för att myndigheten ifråga skulle vara trovärdig i EU-medborgarnas ögon.

Finland anser att Helsingfors på ett utmärkt sätt uppfyller dessa kriterier. Livsmedelssäkerhet och konsumentskydd har redan länge varit en av tyngdpunkterna i finländsk politik. I Finland fungerar även en omfattande livsmedelskontroll från åker till matbordet med goda resultat. Detsamma gäller samarbetet mellan myndigheter och det offentliga ordet i frågor om matens säkerhet.

Enligt Europaparlamentet bör placeringsorten även understöda myndighetens obundenhet och integritet. Finland anser att EFA i Helsingfors kunde profilera sig självständigt gentemot EU-institutioner och näringslivet. I Finland finns det också en lång tradition av öppen förvaltning och effektiv offententlig information.

Placeringsorten bör enligt Europaparlamentet även erbjuda myndigheterna en god vetenskaplig stödstruktur och goda verksamhetsmöjligheter att befrämja livsmedelssäkerheten. Undervisningen och forskningen i livmedelsbranchen och dess säkerhet vid Helsingfors Universitetet har fått internationellt erkännande för sin höga standard. Specialgebit är livsmedelssäkerheten som innefattar alla faser från primärproduktion till konsument

Europaparlamentet och EU-kommissionen poängterar även goda it- och kommunikationsförhållanden. Finland är ett ledande land inom informationsteknologin och modern, snabb it-kommunikation står till förfogande. Det finns täta och exakta flygförbindelser till de övriga EU-ländernas huvudstäder. Helsingfors-Vanda flygstation har redan fyra år i rad inom IATA röstats till en av de bästa flygplatsern i världen. I år var flygplatsen den bästa i Europa. Vetenskapsparken i Viik där EFA skall placeras ligger bara på femton minuters bilturs avstånd från flygfältet.

Det har även förutsatts att placeringsorten skall möjliggöra ett intimt och effektivt samarbete mellan kommissionen och dess organ för folkhälsa och konsumentpolitik. Helsingfors är huvudstad i ett medlemsland, vilket underlättar skapandet av fungerande samarbetersrelationer mellan EFA och kommissionen. Å andra sidan har man i kriterierna poängterat livsmedelsmyndighetens verksamhet som en separat och självständig enhet gentemot övriga EU-institutioner. Myndighetens huvuduppgift är att producera vetenskapliga rekommendationer , stödrapporter och information angående livsmedelssäkerheten. Vid krissituationer är det väsentligt med snabb, elektronisk kommunikation.

Myndigheten bör i enlighet med de uppsatta kriterierna fungera ekonomiskt. Den bör också kunna inleda sitt arbete utan dröjsmål. Finland är redo att erbjuda EFA ändamålsenliga verksamhetsutrymmen från början av 2002. Finland kan även stå för den modernaste kommunikationsteknologi. Finland har även på andra sätt förberett sig för att hjälpa myndigheten och dess personal i att etablera sig i Helsingfors.

Kommissionen har av placeringorten krävt vissa nödvändiga förutsättningar med tanke på personalen. Helsingfos har under senaste år utvecklats till en internationell stad, och flera multinationella och finländska företag har med framgång anställt högklassig internationell arbetskraft. Invånarna i Helsingfors är språkkunniga. I internationella livskvalitetsjämförelser har Helsingfors placerat sig långt framme. Helsingfors är även en av Europas tryggaste huvudstäder, där barn utan problem ensamma kan
gå till skolan. Jämfört med de stora metropolerna är miljön ren.

Helsingfors är också en familjevänlig stad. Barndagvårdstjänster och skolundervisning erbjudes förutom på finska och svenska även på engelska, tyska och franska. I skolorna används modernt undervisningsmateriel och resultaten från skolarbetet noterades nyligen mycket högt av den internationella PISA-undersökningen. Även fritids- och kulturtjänster finns rikligt till förfogande. www.efahelsinki.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)