Muutokset Bulgarian ja Romanian rajatarkastuksissa 31.3.2024 lähtien

Bulgariasta ja Romaniasta tulee Schengenin jäseniä 31.3.2024 alkaen. Schengen jäsenyys tarkoittaa sitä, että jäsenmaissa laillisesti oleskelevat voivat liikkua vapaasti ilman passintarkastuksia. Bulgarian ja Romanian jäsenyys on kuitenkin poikkeuksellinen – passintarkastusten poistuminen koskee vain lento- ja meriliikennettä. Maarajoilla passintarkastukset ovat edelleen voimassa.

Bulgariasta ja Romaniasta tulee vuosia kestäneen prosessin tuloksena Schengenin jäseniä 31.3.2024 alkaen. Schengen jäsenyys tarkoittaa sitä, että jäsenmaissa laillisesti oleskelevat voivat liikkua vapaasti ilman passintarkastuksia. Bulgarian ja Romanian jäsenyys on kuitenkin poikkeuksellinen – passintarkastusten poistuminen koskee vain lento- ja meriliikennettä. Passintarkastukset ovat edelleen voimassa maarajoilla. Mikäli ylität Bulgarian tai Romanian rajan maanteitse tulee mukanasi olla voimassaoleva passi. Maiden välillä olevat joet ja järvet luetaan maarajoiksi.

Suosittelemme kuitenkin aina matkustamaan passin tai henkilökortin kanssa, sillä viranomaisilla on oikeus tarkistaa henkilöllisyys. Tämän lisäksi lentoyhtiöllä on omat määräyksensä henkilöllisyyden varmistamiseen mikä tulee ottaa huomioon matkustaessa.

Schengen viisumi

Niin sanottujen kolmansien maiden kansalaiset tarvitsevat Schengen viisumin päästäkseen Schengen alueelle. Bulgarian ja Romanian 31.3.2024 jälkeen myöntämät Schengen viisumit oikeuttavat liikkumiseen Schengen maissa enintään 90 päivän ajan 180 päivän aikana samaan tapaan kuin muutkin Schengen viisumit. Tarkemmat ohjeet Bulgarian suurlähetystöiltä ja Bulgarian ulkoministeriön sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Bulgarian ja Romanian ennen 31.3.2024 myöntämät kansalliset lyhytaikaiset viisumit eivät oikeuta liikkumiseen muissa Schengen maissa. Mutta Bulgarian ja Romanian ennen 31.3.2024 myöntämät oleskeluluvat ja pitkäaikaiset D-viisumit oikeuttavat vapaaseen liikkumiseen Schengen maissa niin kauan kuin luvat ovat voimassa.