"Belgia on Suomelle hyvä yhteistyökumppani"

Riitta Resch, Suomen uusi Belgian-suurlähettiläs, aloitti tehtävässään 1.9.2018. Hän siirtyi Belgiaan Suomesta, jossa hän työskenteli globaaliin siirtolaisuuteen liittyvien kysymysten parissa ulkoministeriön kehityspoliittisella osastolla. 

Riitta Resch on Suomen uusi Belgian-suurlähettiläs.

Riitta Resch tuli ulkoministeriön palvelukseen vuonna 1982. Hänellä on laaja kokemus ulkoasiainhallinnon eri toimialoilta, mutta erityisesti hän on ollut mukana kansainvälisiin järjestöihin, erityisesti YK:hon liittyvissä tehtävissä.  Vuonna 2016 hän oli kampanjoimassa Suomea YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi kaudelle 2022-2024. Hän on työskennellyt  myös YK:n  kestävän kehityksen tavoitteiden koordinaattorina sekä YK:n päätöslauselman 1325 ”Naiset, rauha ja turvallisuus” -seurantaryhmän puheenjohtajana. Ennen Belgiaa Riitta Resch on toiminut suurlähettiläänä Filippiineillä ja Kyproksella.

Suhteet Belgiaan ovat Reschin mukaan hyvät.  ”Mahdollisuuksia olisi varmasti laajempaankin yhteistyöhön, esimerkiksi EU-asioissa ja kauppasuhteissa. Haluaisin myös hyödyntää Belgian Afrikka-tietämystä, nyt kun Suomessakin kiinnitetään kasvavaa huomiota Afrikkaan”, toteaa Resch viitaten ulkoministeri Timo Soinin lausuntoon, jossa hän nosti Afrikan Suomen ulkopolitiikan kärkihankkeeksi puhuessaan elokuisilla suurlähettiläspäivillä Helsingissä.

Resch sanoo olevansa multilateralismin vahva kannattaja: ”Olen aina yhtä innostunut kun maailmanyhteisö saa yhdessä jotain aikaan.” Esimerkkinä hän mainitsee asekauppasopimuksen aikana, jolloin asevalvonnasta ei juurikaan ole pystytty saavuttamaan yhteisiä näkemyksiä ja jolloin YK:ssa harvemmin saadaan aikaan oikeudellisesti sitovia sopimuksia. Resch oli Suomen delegaation johtajana mukana neuvottelemassa kyseistä sopimusta, joka hyväksyttiin YK:ssa vuonna 2013.

Bryssel on tullut Riitta Reschille tutuksi EU-kokousten myötä, mutta muu Belgia on jäänyt tuntemattomaksi. Sen puutteen hän aikoo korjata seuraavan neljän vuoden aikana paitsi tekemällä virallisia vierailuja Belgian eri maakunnissa myös matkustamalla turistina eri puolilla Belgiaa. Resch harrastaa aktiivisesti golfia, joten toimikauden aikana tulevat varmasti tutuiksi myös belgialaiset golfkentät.

Suomea tuntemattomille belgialaisille suurlähettilään ”hissipuhe” kuuluu: ”Suomi on pieni demokraattinen maa, joka kantaa kansainvälisen vastuunssa ja jossa on avoin yhteiskunta ja laadukas koulutus. Suomen kansa on myös maailman onnellisinta, ja ympäri Suomea löytyy kaunista ja puhdasta luontoa.”

Belgian suomalaisyhteisölle Riitta Reschin viesti on: ”Ottakaa rohkeasti yhteyttä suurlähetystöön. Olemme täällä ajamassa Suomen etua ja palvelemassa suomalaisia.”