EU:s utrikesministrar diskuterar Rysslands anfallskrig mot Ukraina och läget i Mellanöstern

EU-ländernas utrikesministrar samlas till ett informellt möte i Bryssel den 29 augusti. Utrikesminister Elina Valtonen representerar Finland vid mötet.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba deltar i diskussionen om Rysslands anfallskrig mot Ukraina.  På agendan står EU:s militära stöd till Ukraina, den europeiska fredsfacilitetens initiativ, sanktionerna mot Ryssland, EU:s påverkansarbete och EU:s stöd till Ukrainas energisektor. 

”Rysslands anfallskrig mot Ukraina är olagligt. Ukraina har i enlighet FN-stadgan rätt att försvara sig och genomföra de insatser som behövs också på angriparens territorium. Finland har inte fastställt några geografiska begränsningar för användningen av de vapen som Finland gett Ukraina.

EU:s samstämmiga stöd till Ukraina har varit starkt under hela kriget, men vi måste arbeta kontinuerligt för att öka stödet. Ukraina försvarar hela Europa, våra europeiska värden och frihet och därför är det vår skyldighet att som en del av Europa och Europeiska unionen se till att Ukraina har de resurser som det behöver för att försvara sitt territorium”, säger minister Valtonen.

Sigrid Kaag, FN:s humanitär- och återuppbyggnadskoordinator i Gaza, deltar i diskussionen om läget i Mellanöstern. Mötesdeltagarna fortsätter diskussionen om EU:s roll för att hantera de ökade spänningarna och om konkreta åtgärder för att främja fredsprocessen.

”Läget i Mellanöstern har blivit ännu spändare. Ett avtal om eldupphör och frigivning av gisslan är viktigt inte bara för att förbättra det humanitära läget i Gaza utan också för att  för att lugna ner situationen. Hela det internationella samfundet måste arbeta för att åstadkomma en tvåstatslösning mellan Israel och Palestinska området. EU har en stor roll i detta arbete som måste stärkas ytterligare. Associeringsrådet EU-Israel som EU sammankallat tidigare måste komma igång med arbetet”, säger minister Valtonen.

I samband med mötet förs en informell diskussion med Turkiets utrikesminister Hakan Fidan om aktuella utrikespolitiska frågor mellan EU och Turkiet. 

Ytterligare behandlar utrikesministrarna läget i Venezuela.

 

Mer information

  • Matias Pajula, especialmedarbetare, utrikesministerns kabinett, tfn 0295 350 571

  • Marjaana Hyppönen, ställföreträdare för europakorrespondenten, EU-enheten, tfn 0295 350 058

  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].