Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomen ja Slovenian suhteet ovat poliittisella tasolla erinomaiset ja kitkattomat. Maiden koko, sijainti EU:n ulkorajoilla ja suhteellisen samankaltaiset yhteiskunnalliset rakenteet ovat luonteva pohja sille, että Suomen ja Slovenian kannat ovat lähellä toisiaan ja kumppanuuden löytäminen on helppoa monissa EU- ja kansainvälisissä kysymyksissä. Esimerkiksi maaseudun kehittämisvarojen turvaaminen on maidemme yhteinen intressi, sillä maataloudella on myös Sloveniassa aluepoliittinen merkitys.
Finnairin suorat lennot Ljubljanaan keväästä 2007 alkaen ovat lisänneet matkailua, ja vuorovaikutusta lisää myös Suomessa toimiva Slovenia-seura.
Suomen ja Slovenian välinen kauppavaihto on kasvanut Slovenian EU-jäsenyyden toteutumisen jälkeen, mutta on edelleen potentiaaliin nähden vaatimattomalla tasolla.
Sloveniassa toimii noin 30 suomalaisyritystä tai näiden edustajaa. Fiskars osti kristallikoriste-esineitä valmistavan Rogaškan vuonna 2015. Varainhoitoyritys KJK Fundsilla on useita sijoituksia Sloveniassa. Investointimahdollisuuksia on myös vihreässä ja metsätaloudessa, sillä sen taloudellinen merkitys ei vielä ole suhteessa metsien määrään (noin 60 % alueesta). Kiertotalous on Slovenian strateginen prioriteetti ja nouseva yhteistyömahdollisuuksien ala. Kiinnostus suomalaista koulutusjärjestelmää kohtaan on vahvaa.
Suomi on 1.9.2015 lukien edustautunut Sloveniassa Budapestistä käsin. Slovenia hoitaa suhteitaan Suomeen Kööpenhaminasta, josta se kattaa myös muut Pohjoismaat.