FN-konferensen för undvikande av storolyckor betonar vikten av förebyggande åtgärder

Pressmeddelade 31/2005
22.1.2005


Det ökade antalet naturkatastrofer som beror på seismologiska risker och exceptionella väderleksförhållanden under de senaste åren och de skador som föranleds av dessa gör att det blir allt viktigare med förebyggande åtgärder, konstaterades lördagen den 22 januari vid den FN-konferens för undvikande av storolyckor som hölls i Kobe i Japan.

Minst tio procent av de medel som anvisas för eftervården av skador på grund av storolyckor borde användas för förebyggande av dem, konstaterade å sin sida FN:s biträdande generalsekreterare för humanitärt bistånd, Jan Egeland.

I FN-konferensen för undvikande av storolyckor som hölls i Kobe den 18-22 januari deltog delegationer från nästan 170 länder. Det sammanlagda antalet deltagare var 4 000. I Finlands delegation ingick representanter från ministerierna, berörda sakkunniga myndigheter och Finlands Röda Kors. Delegationen leddes av avdelningschef Hannu Kyröläinen från utrikesministeriet.

Katastrofen i Sydostasien annandag jul fäste hela världens uppmärksamhet vid naturkatastrofer och deras följder. Världens tills vidare största biståndsinsats inleddes.

Om länderna vid Indiska oceanen hade haft ett varningssystem den 26 december skulle man ha kunnat rädda tusentals människoliv och inleda biståndsverksamheten snabbare, konstaterades vid konferensens expertmöten.

Konferensen i Kobe behandlade tsunamikatastrofen i särskilda sessioner, med betoning på de erfarenheter och de lärdomar som kan dras av katastrofen. Varningssystem ansågs vara av avgörande betydelse. Flera länder och organisationer presenterade sina egna system och planer för utvecklande av dem.

I Finlands uttalande konstaterades att man hade intresse och beredskap att delta i utvecklingen av sådana system, och Finland erbjöd sig att dela med sig av sina erfarenheter och sin sakkunskap.

Konferensen godkände ett åtgärdsprogram för 2005-2015, där man bland annat behandlar åtgärder för att minska utsattheten för olyckor och effektivare beakta de faktorer som leder till storolyckor. EU och de många medborgarorganisationer som deltog i konferensen hade önskat ännu konkretare mål i åtgärdsprogrammet.

Konferensen var särskilt viktig för utvecklingsländerna, eftersom naturkatastrofer i betydande mån försvårar deras utveckling. Finland deltog i ersättningen av kostnaderna för deltagande för representanter från utvecklingsländer.

De senaste årens stormar och översvämningar har betonat naturkatastrofers och deras riskers betydelse även i hemlandet.

För att utnyttja erfarenheterna av stormen för två veckor sedan och den höjning av havsvattenståndet som den orsakade kom Finlands och Estlands myndigheter under konferensen överens om att inleda ett samarbete för att ytterligare förbättra de observationssystem och den räddningsverksamhet som exceptionella meteorologiska fenomen kräver, särskilt i Finska viken.

Närmare upplysningar: avdelningschef Hannu Kyröläinen, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5036, räddningsöverdirektör Pentti Partanen, inrikesministeriet, tfn (09) 1604 2960, vattenrådet Jaakko Sierla, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 53349, och enhetschef Marianne Sågbom, Meteorologiska institutets väder- och varningstjänst, tfn (09) 192 93 400.























FN