Humanitaarinen apu

Vuosittain sadat miljoonat ihmiset kärsivät luonnononnettomuuksien, aseellisten konfliktien ja muiden kriisien seurauksista. Humanitaarinen apu pelastaa ihmishenkiä, lievittää inhimillistä hätää ja ylläpitää ihmisarvoa kriisien aikana. Sitä rahoitetaan Suomen kehitysyhteistyön määrärahoista.

Suomen apu perustuu avunpyyntöihin ja se kohdennetaan maille, joiden humanitaarisesta tilanteesta on tehty luotettava tarvearviointi sekä YK:n koordinoima humanitaarisen avun järjestöjen yhteinen apuvetoomus.

Suomi on sitoutunut kanavoimaan vuosittain noin 10 prosenttia varsinaisista kehitysyhteistyömäärärahoista humanitaariseen apuun. Humanitaarista apua kohdennetaan virallisen kehitysavun (ODA) kohdemaihin.

Ulkoministeriö ohjaa humanitaarisen avun rahoituksensa kolmea reittiä: YK-järjestöjen, kansainvälisen Punaisen Ristin ja suomalaisten avustusjärjestöjen kautta.

Somalian humanitaarinen tilanne on vakava. Äärimmäisten sääilmiöiden vaihtelut, kuivuus ja konfliktit koettelevat koko maata. Humanitaarisen avun tarpeessa on noin puolet Somalian väestöstä, eli 8,3 miljoonaa, joista yli 3 miljoonaa on lapsia ja nuoria. Maa kärsii pahimmasta kuivuudesta neljäänkymmeneen vuoteen. Myös Somaliassa tarvitaan pitkän aikavälin ratkaisuja sekä humanitaarisen avun, rauhanrakennuksen ja kehitysyhteistyön täydentävyyttä sekä eri toimijoiden yhteistyötä.

Jatkuva konflikti ja levottomuudet sekä humanitaarisen avun rahoituksen rajallisuus aiheuttavat merkittäviä haasteita kuivuuden ja muiden kriisien vaikutuksiin puuttumiselle.

Vuonna 2022 Suomi myönsi yhteensä 15,5 miljoonaa euroa humanitaarista apua Somaliaan, joista humanitaarisen avun varoista 13 miljoonaa ja lisäksi maaohjelman sisällä ohjattiin humanitaariseen toimintaan 2,5 miljoonaa euroa. Apua myönnettiin Pelastakaa Lapset ry:n, Maailman ruokaohjelman (WPF), Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n, YK:n väestörahasto UNFPAn ja YK:n lastenrahasto UNICEFin kautta. WFP:lle myönnettiin varoja Mustanmeren vilja-aloitteen toteuttamiseen Afrikan sarven elintarviketurvan tukemiseksi.