I organisationsreformen vid utrikesministeriet betonas samarbete

Reformen av utrikesförvaltningen tog ett steg framåt i början av augusti när ministeriets organisation förnyades och den uppdaterade arbetsordningen trädde i kraft. Målet med organisationsförändringen är att skapa en lämplig grund för utrikesministeriets arbete med tanke på den nuvarande internationella situationen och Finlands förändrade utrikespolitik. Samtidigt blir samarbete över organisationsgränserna allt viktigare.


 

De viktigaste organisationsförändringarna

I ministeriets arbetsordning finns en beskrivning av den nya organisationen. Det finns tre regionavdelningar istället för fyra. Östavdelningens område delas upp på två nya avdelningar. 

  • Euroatlantiska avdelningen (EUA) förenar Europa med Förenta staterna och Kanada. Avdelningen omfattar Finlands partner i EU och Nato. Den sträcker sig ända till Kaukasien i öst och omfattar därmed alla EU-kandidatländer. Euroatlantiska avdelningen samlar dessutom det regionala samarbetet mellan tidigare Europaavdelningen och Östavdelningen. 
  • Avdelningen för Asien och Oceanien (ASO) täcker i enlighet med sitt namn nästan hela Asien och Stillahavsområdet. Till avdelningens område hör också Ryssland och Centralasien som hört till Östavdelningen. 
  • Avdelningen för Afrika, Mellanöstern och Latinamerika (ALA) sammanför de två södra kontinenterna. I Asien omfattar avdelningen i enlighet med den tidigare avdelningsindelningen också Mellanöstern, inklusive Persiska viken.

Nya enhetsindelningar

Den nya EU-enheten samlar EU-samordningen och EU-påverkansarbetet från Europaavdelningen, den politiska avdelningen och utvecklingspolitiska avdelningen. Planerings- och forskningsenheten blev en strategienhet. I enhetens uppgifter betonas planering, prognostisering, analys och beredning av politiska riktlinjer i samarbete med avdelningarna. 

Organisatoriskt sett står EU-enheten och strategienheten utanför avdelningsstrukturen och lyder under statssekreteraren.

Aktörer och kompetens samlas kring aktuella teman

I enheten för teknologi och hållbarhet vid avdelningen för internationell handel finns navet för teknologiutrikespolitiken. Det juridiska kunnandet om internationella sanktioner koncentreras till den nya sanktionsenheten vid juridiska avdelningen. Säkerheten, informationssäkerheten och cybersäkerheten har samlats till en säkerhetssektor inom förvaltningstjänsterna.

Avdelningen för kommunikation och Finlandsbilden (VIE) förnyas och i avdelningens arbete prioriteras kommunikation som syftar till internationellt inflytande. Avdelningen indelas i tre enheter istället för fyra. 

Utvecklingspolitiska avdelningen (KEO) har likaså omorganiserats och antalet enheter är nu sju istället för åtta.

På kartan finns områdena för de enheter som lyder under regionavdelningarna.

Samarbete över gränserna 

Målet med uppdateringen av organisationen är att skapa en lämplig grund för utrikesministeriets arbete med tanke på den nuvarande internationella situationen och Finlands förändrade utrikespolitik. Världsläget förändras snabbt och anpassar sig emellertid inte till organisationsuppdelningar. Dessutom är nästan alla våra centrala arbetsfält väldigt breda och sträcker sig utöver de ledningsansvariga också till många andra verksamhetsenheter. För att ministeriets gemensamma resultat ska bli så bra som möjligt blir det därför allt viktigare att vi kan samarbeta över organisationsgränserna.

Roller som överskrider avdelnings- och förvaltningsgränserna är ett sätt att stärka ministeriets övergripande verksamhet internt, förvaltningsövergripande och internationellt.