EU har infört nya individuella sanktioner på grund av Belarus kränkningar av de mänskliga rättigheterna

Europeiska unionen har reagerat på det försämrade interna läget i Belarus genom att införa nya sanktioner mot personer som är ansvariga för allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna eller för verksamheter som allvarligt undergräver demokratin eller rättsstatsprincipen. EU-länderna godkände de ytterligare sanktionerna den 26 juli 2024.

De nya sanktionerna riktas mot representanter för rättsväsendet, chefer för den statliga säkerhetstjänsten och fängelser samt medieaktörer som sprider rysk och belarusisk statlig propaganda.

Enligt EU:s beslut omfattas de förtecknade personerna av inrese- och transiteringsförbud inom EU, deras tillgångar och ekonomiska resurser fryses och det är förbjudet att ställa tillgångar eller ekonomiska resurser till deras förfogande.

EU har infört sanktioner mot Belarus sedan 2004. Sanktionerna har varit svar på både landets interna läge och delaktighet i Rysslands anfallskrig mot Ukraina. EU har infört både individuella och sektorspecifika sanktioner. Just nu finns det 261 personer och 37 sammanslutningar som är upptagna i sanktionssystemet. Belarus berörs också av vapenembargo. Belarusiska flygbolag får inte heller landa på, starta från eller flyga över EU:s territorium. Sanktionerna utvidgades och harmoniserades med sanktionerna mot Ryssland senast i juni 2024.

EU-sanktionerna mot Belarus:

Mer information

  • Miika Huttunen, juridisk specialsakkunnig, enheten för sanktioner, tfn +358 295 350 611
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]