EU on asettanut uusia henkilöpakotteita Valko-Venäjän ihmisoikeusloukkausten vuoksi

Euroopan unioni vastaa Valko-Venäjän sisäisen tilanteen heikkenemiseen kohdistamalla uusia pakotteita vakavista ihmisoikeusloukkauksista tai vakavista demokratian tai oikeusvaltion heikentämistoimista vastuussa oleviin henkilöihin. Euroopan unionin jäsenmaat hyväksyivät pakotteiden laajentamisen 26.7.2024.

Uudet pakotteet kohdistuvat henkilöihin, jotka ovat oikeuslaitoksen edustajia, valtiollisen turvallisuuspalvelun ja vankiloiden johtohenkilöitä sekä Venäjän ja Valko-Venäjän valtionpropagandaa levittäviä mediatoimijoita.

EU:n päätöksen mukaisesti listattuihin henkilöihin sovelletaan maahantulo- ja kauttakulkukieltoa EU:n alueella, heidän varansa ja taloudelliset resurssinsa jäädytetään sekä kohdistetaan kielto asettaa varoja tai taloudellisia resursseja listattujen henkilöiden saataville.

EU on kohdistanut pakotteita Valko-Venäjään vuodesta 2004 lähtien. Pakotteita on asetettu vastauksena sekä maan sisäiseen tilanteeseen että osallisuuteen Venäjän Ukrainaan kohdistamassa hyökkäyssodassa. EU on asettanut sekä henkilö- että sektoripakotteita. Tällä hetkellä pakotejärjestelmään on listattu 261 henkilöä ja 37 yhteisöä. Valko-Venäjään kohdistuu myös asevientikielto. Valkovenäläisille lentoyhtiöille on asetettu ylilento-, nousu- ja laskukielto EU:n alueella. Pakotteita laajennettiin ja harmonisoitiin Venäjä-pakotteiden kanssa viimeksi kesäkuussa 2024.

EU:n Valko-Venäjään kohdistamat pakotteet:

Lisätietoja

  • Miika Huttunen, oikeudellinen erityisasiantuntija, pakoteyksikkö, puh. +358 295 350 611
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]