Finland ger humanitärt bistånd för att avhjälpa världens stora kriser

I årets första fördelning av humanitärt bistånd har utrikesministeriet beviljat stöd framför allt till Ukraina och de största flyktingkriserna i världen. Sammanlagt har ministeriet nu beviljat 63 miljoner euro i humanitärt bistånd.

Enligt FN:s uppskattning är närmare 300 miljoner människor i behov av humanitär hjälp år 2024. Orsaken till den humanitära nöden är i synnerhet de förödande konflikterna som lett till att vart femte barn i världen lever i ett konfliktdrabbat område eller har fått fly från sitt hem på grund av en konflikt.  Även klimatförändringarna som orsakar extremt väder, såsom  svår torka och orkaner, vållar humanitära kriser på olika håll i världen.

Finland hjälper att lindra nöden genom att ge humanitärt bistånd via FN-organen, Internationella Röda Korset och finländska civilsamhällesorganisationer.

”Besluten om finansiering fokuserar särskilt på akut livräddande katastrofhjälp. Förutom att reagera på de största humanitära kriserna har vi i det stora hela beaktat de underfinansierade snabbt förvärrande kriserna”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio

I land- och regionspecifikt humanitärt bistånd har nu beviljats sammanlagt 36,5 miljoner euro. Största delen av biståndet går fortfarande till Ukraina som får nio miljoner euro från budgetmomentet Stöd till Ukraina. Biståndet till Ukraina kanaliseras via FN:s kontor för samordning av humanitära frågor OCHA, Världslivsmedelsprogrammet WFP och Internationella rödakorskommittén ICRC.

I Mellanöstern stödjer Finland WFP:s insats i Gaza och på Västbanken samt ICRC:s insats i Israel, Gaza och på Västbanken med sammanlagt fem miljoner euro. Därtill riktar Finland bistånd till de krisdrabbade områdena i östra Afrika och Sahel, Syrien med närområden, Jemen och Afghanistan.  

Utöver det land- och regionspecifika biståndet beviljar Finland utifrån fleråriga avtal också allmänt understöd till internationella humanitära organisationer. För detta reserveras i år sammanlagt 34,5 miljoner euro, varav 26,5 miljoner euro nu ska betalas ut. Syftet med det allmänna understödet är att upprätthålla de humanitära organisationernas handlingsförmåga året om så att de kan reagera på akuta kriser och avhjälpa de humanitära kriser som inte får uppmärksamhet på internationellt plan.

De allmänna understöden går till Världslivsmedelsprogrammet WFP, FN:s katastroffond CERF, FN:s flyktingorganisation UNHCR, FN:s kontor för samordning av humanitära frågor OCHA och FN:s kontor för katastrofriskreducering UNDRR. Anslag har också reserverats för FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar UNRWA och Internationella rödakorskommittén ICRC. På grund av anklagelserna om terroristkoppling har Finland dock avbrutit finansieringen av UNRWA och väntar på utredningsresultaten. Just nu betalar ministeriet alltså inte ut något understöd till UNRWA.

I utrikesministeriets budget för 2024 har det reserverats sammanlagt 103 miljoner euro för humanitärt bistånd. Utöver dessa beslut arbetar ministeriet med att bereda den humanitära finansiering som ges via finländska organisationer. Beslut om den återstående finansieringen fattas senare under året.

Mer information

  • Sanna Harty, ställföreträdande enhetschef, enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, tfn +358 46 921 2030
  • Tuomas Tähti, utrikeshandels- och utvecklingsministers specialmedarbetare, tfn +358 295 350 199
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]