Utrikesminister Valtonen deltar i ett sammanträde i FN:s råd för mänskliga rättigheter och i nedrustningskonferensen i Genève

Utrikesminister Elina Valtonen besöker Genève i Schweiz den 26 februari. Hon kommer att hålla Finlands nationella anförande vid högnivåsegmentet för den 55:e sessionen i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Rådet för mänskliga rättigheter är FN:s viktigaste mellanstatliga organ för att skydda och främja de mänskliga rättigheterna.

”FN:s råd för mänskliga rättigheter har ett viktigt mandat att se till att de mänskliga rättigheterna tillgodoses i hela världen. De mänskliga rättigheterna tillhör alla. En fri människa väljer ett samhälle, där alla andra också har samma frihet. Det är den hållbaraste garantin för fred”, säger utrikesminister Valtonen.

Som medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter främjar Finland systematiskt kvinnors och flickors rättigheter, jämställdhet mellan könen, rättigheterna för personer och grupper i utsatt ställning och fullgörandet av ansvarsskyldigheten. Att stötta det arbete som det fria civilsamhället, människorättsförsvararna och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter gör står också starkt i centrum under Finlands medlemskapsperiod. Finlands treåriga period började den 1 december 2022 och går ut den 31 december 2024.

Utrikesminister Valtonen deltar också i en högnivåsession vid nedrustningskonferensen i Genève och håller Finlands nationella anförande. Vidare ska minister Valtonen delta i ett av Finland ordnat sidoevenemang som lyfter fram det arbete som människorättsförsvararna gör för att försvara demokrati och det civila samhällets frihet. Även den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanoŭskaja deltar i evenemanget.

Utrikesminister Valtonen har enskilda möten med bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk och FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi. Minister Valtonen har också flera möten med andra länders utrikesministrar och ledare för internationella organisationer. Under diskussionerna i Genève behandlas bland annat Rysslands anfallskrig mot Ukraina som är inne på tredje året och som Finland bestämt fördömt, samt det aktuella läget i Mellanöstern. Det är bland annat dessa frågor rådet förväntas ta ställning till vid sexveckorsmötet den 26 februari–5 april. 

Läs mer: 

Mer information

  • Laila Clyne, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 492
  • Ann-Mari Fröberg, teamledare, enheten för politiska frågor om mänskliga rättigheter, tfn +358 295 350 896
  • Suvi Tuominen, ambassadråd, enheten för politiska frågor om mänskliga rättigheter, tfn +358 295 350 735
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].