Ulkoministeri Erkki Tuomioja: Turvapaikkajärjestelmä suurten haasteiden edessä

Turvapaikkajärjestelmä on suurten haasteiden edessä, arvioi ulkoministeri Erkki Tuomioja puhuessaan pakolaissopimuksen 50-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä keskiviikkona.

Suomi on vahvasti sitoutunut Geneven pakolaissopimukseen perustuvaan kansainväliseen suojelujärjestelmään, Tuomioja tähdensi. Turvapaikkajärjestelmän edessä on kuitenkin suuria haasteita.

”Toisaalta pakolaisten ihmisoikeudet ovat vaarassa siitä syystä, että turvapaikkajärjestelmää on pyritty käyttämään sen päämäärien vastaisiin tarkoituksiin. Toisaalta taas hallitusten pyrkimykset ehkäistä väärinkäyttöä voivat johtaa tilanteisiin, joissa pakolaisten ihmisoikeudet vaarantuvat”, sanoi Tuomioja. ”Haasteen muodostaakin se, miten saadaan väärinkäytösten ehkäiseminen ja suojelun turvaaminen tasapainotetuksi niin, ettei suojelun periaatetta missään vaiheessa vaaranneta.”

Suomessa on parhaillaan meneillään ulkomaalaislain kokonaisuudistus. Tuomioja mukaan on tärkeää, että uudistus vahvistaa Geneven pakolaissopimuksen asemaa Suomen hallinto- ja oikeuskäytännössä.

Viime kesänä otettiin käyttöön niin sanottu nopeutettu turvapaikkamenettely. Sitä voidaan soveltaa, jos hakijan katsotaan tulevan turvallisesta lähtömaasta tai turvallisesta turvapaikkamaasta.

”Suhtauduin uudistuksiin varauksellisesti. Mielestäni nyt valmisteltavana olevan kokonaisuudistuksen yhteydessä olisikin aika pohtia, miten heinäkuussa 2000 voimaan tullut ulkomaalaislain muutos on käytännössä toiminut. Erityisesti tulisi tarkkaan arvioida, miten turvallisen lähtömaan käsitettä on sovellettu”, Tuomioja sanoi.









ihmisoikeudet