Läget i Finlands närområde och urfolkens rättigheter på agendan för FN:s råd för mänskliga rättigheter

FN:s råd för mänskliga rättigheter sammanträder till sitt 57:e möte i Genève i Schweiz den 9 september–11 oktober.

Agendan för rådets höstmöte är åter lång, den omfattar inte bara aktuella frågor som gäller globala kriser utan också frågor som rör läget i Finlands närområde. 

FN:s särskilda rapportör Mariana Katzarova med uppdrag att behandla de mänskliga rättigheterna i Ryssland ger sin rapport och rekommendationer till rådet. På grund av det allvarliga läget för de mänskliga rättigheterna i landet kommer Finland tillsammans med partnerländerna att ta ett initiativ till en resolution och förespråkar att rådet också i framtiden behandlar kränkning av de mänskliga rättigheterna i Ryssland.  

Rådet kommer att föra en dialog om Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter OHCHR och undersökningskommissionen som samlar in information om  människorättskränkningar och krigsförbrytelser lämnar sin rapport till rådet.

Den oberoende expertgrupp som rådet inrättade i våras ger sin första översikt över läget i Belarus. Vid dialogen med expertgruppen håller utrikesminister Elina Valtonen ett anförande på de nordiska och baltiska ländernas vägnar. 

Urfolkens rättigheter som alltid varit en viktig fråga för Finland lyfts också fram på höstmötet. Företrädarna för urfolk, till exempel för Sametinget, får för första gången en möjlighet att delta i dialogen om ursprungsfolken. Finland fortsätter det konsekventa arbetet för att förbättra urfolkens delaktighet i FN i frågor som gäller dem. 

Finland får rekommendationer om arbetet inom sannings- och försoningskommissionen för samerna och deltar i dialogen om detta. FN:s särskilda rapportör Fabián Salvioli besökte Finland och Sverige våren 2024 för att fördjupa sig i sannings- och försoningsarbetet. Rekommendationerna till Finland bygger på iakttagelserna under besöket. 

Finland kommer att lägga fram ett gemensamt uttalande om rättigheterna för kvinnor med funktionsnedsättning. Finland ordnar också två evenemang. Vid evenemanget som Finland ordnar tillsammans med missionssällskapet och Abilis-stiftelsen diskuteras det civila samhällets tillstånd och kvinnornas roll i freds- och säkerhetsarbetet. Tillsammans med organisationen The Reckoning Project ordnar Finland ett evenemang som handlar om Rysslands kränkningar av internationell rätt i Ukraina, Syrien och Tjetjenien.

I samband med mötet ställer Finland upp konstutställningen Jag föddes som en flicka vid FN:s högkvarter i Genève. Utställningen som handlar om kvinnors och flickors rättigheter presenterar konstnären Minna Pietarinens verk. Kuratorn är Peppi Stünkel.

Rådet för mänskliga rättigheter är FN:s viktigaste mellanstatliga organ för att skydda och främja de mänskliga rättigheterna. Finlands treåriga medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter fortsätter till utgången av 2024. Finland arbetar i rådet för att främja och skydda de universella mänskliga rättigheterna. Finlands ständiga representant i Genève, ambassadör Heidi Schroderus-Fox, är en av rådets vice ordförande(Länk till en annan webbplats.).

Rådets 57:e möte är det sista ordinarie mötet under Finlands medlemskapsperiod. Mellan oktober och december sammanträder rådet som vanligt bland annat i olika arbetsgrupper och kan sammankalla extra sammanträden. Finland deltar i dessa sammanträden fram till den 31 december 2024.

Läs mer:

Lisätietoja

  • Ann-Mari Fröberg, teamledare, enheten för politiska frågor om mänskliga rättigheter, tfn +358 295 350 896

  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].