Utnämningar av ambassadörer och en sidoackreditering

Vid föredragningen den 28 juni förordnade republikens president två nya ambassadörer och en sidoackreditering.

Finlands ambassad i Kairo, Egypten

Republikens president har utnämnt utrikesrådet Riikka Eela till chef för Finlands ambassad i Kairo från och med den 1 september 2024.

Riikka Eela har arbetat som chef f ör utrikesministeriets enhet för Mellanöstern sedan 2019. Vid utrikesministeriet har hon arbetat bland annat med frågor som gäller fredsprocessen i Mellanöstern och migration och återvändande samt vid försvarsministeriet vid den försvarspolitiska avdelningen. Erfarenhet av utrikesrepresentation har hon bland annat från Finlands ambassader i Rom, Berlin och Tel Aviv.

Riikka Eela har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 2001. Hon har en politices magisterexamen (Helsingfors universitet).

Finlands ambassad i Bangkok, Thailand

Republikens president har utnämnt utrikesrådet Kristiina Kuvaja-Xanthopoulos till chef för Finlands ambassad i Bangkok från och med den 1 september 2024.

Kuvaja-Xanthopoulos har varit F inlands ambassadör i Bulgarien sedan 2020. Åren 2016-2020 arbetade Kuvaja-Xanthopoulos som biträdande avdelningschef vid utrikesministeriets avdelning för Afrika och Mellanöstern. Hon har också tjänstgjort bland annat som enhetschef vid ministeriets utvecklingspolitiska avdelning och som utstationerad expert vid Europeiska kommissionen i Bryssel. Hon har erfarenhet av utrikesrepresentation från Finlands ambassader i Aten och Filippinerna.

Kuvaja-Xanthopoulos började arbeta vid utrikesministeriet 1999. Hon är doktor i samhällsvetenskaper (Jyväskylä universitet).

Sidoackreditering till Fiji

Därtill har republikens president ackrediterat chefen för ambassaden i Canberra, Arto Haapea, till Fiji.

Mer information

  • Pekka Puustinen, understatssekreterare, utrikesråd, tfn +358 295 350 228