Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomen ja Botswanan suhteet ovat hyvät.
Suomen edustaminen Botswanassa hoidetaan Suomen Etelä-Afrikan suurlähetystöstä käsin. Botswanan Tukholmassa sijaitseva suurlähetystö kattaa muiden Pohjoismaiden lisäksi myös Suomen.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Taloudellinen kanssakäyminen Suomen ja Botswanan välillä on toistaiseksi ollut vähäistä, mutta potentiaalia kauppavaihdon kasvattamiseen on esimerkiksi kaivos- ja energiasektoreilla, erityisesti uusiutuvissa energioissa ja energiatehokkuudessa sekä koulutus- ja IT-alalla. Vienti- ja tuontiluvut vaihtelevat vuosittain huomattavasti, erot johtuvat yksittäisistä kaupoista. Tuonti koostuu käytännössä yksinomaan malmeista ja metalliromusta. Viennissä pääartikkeleina ovat olleet telekommunikaatioalan tuotteet sekä joinain vuosina myös erilaiset koneet.
Suomen elintarvikeviraston Eviran edustajat vierailivat Botswanassa vuonna 2017 tutkimassa vientimahdollisuuksia erityisesti maitotuotteiden saralla. Myös suomalaiset koulutusalan toimijat ovat tutkineet Botswanan tarjoamia mahdollisuuksia. Botswana käyttää budjetistaan noin 20 prosenttia koulutukseen.
Botswana on yksi Afrikan menestystarinoista. BKT on noin 17 000 USD ja talouskasvu viiden prosentin luokkaa, mutta maa on myös yksi maailman epätasa-arvoisimmista. Botswanan talous nojaa vahvasti kaivostoimintaan, mutta se pyrkii vahvistamaan muun muassa maatalous- ja turismisektoreita.
Lisätietoa Botswanan tarjoamista liiketoimintamahdollisuuksista sekä toimintaympäristöstä:

Sopimukset

Suomella ja Botswanalla ei ole voimassa olevia kahdenvälisiä sopimuksia.

Muuta

Suomella ja Botswanalla ei ole kahdenvälistä yhteistyötä, mutta Suomi tukee eteläisen Afrikan alueellista integraatiota ja kehitystä alueellisilla kehitysyhteistyöhankkeilla. Botswana on yksi neljästä eteläisen Afrikan alueellisen innovaatiohankkeen Southern Africa Innovation Support Programme (SAIS) kumppanimaasta.
Lisäksi Bostwana on yksi energia- ja ympäristö-kumppanuusohjelman (Energy and Environment Partnership Programme, EEP) kohdemaista. EEP-ohjelma tarjoaa tukea ja rahoitusta hankkeille, jotka edistävät uusiutuvan energian, puhtaan teknologian ja energiatehokkaiden ratkaisujen käyttöä. Botswanalaisia korkeakouluja on mukana myös viidessä Suomen rahoittamassa North-South-South-korkeakouluverkostossa.