YK:n tietoyhteiskuntahuippukokouksen Euroopan alueen valmistelukokous Bukarestissa

YK järjestää huippukokouksen tietoyhteiskunnasta Genevessä joulukuussa 2003 ja Tunisiassa 2005. Huippukokous käsittelee nykyaikaisen tieto- ja viestintäteknologian yhteiskunnille antamia haasteita ja mahdollisuuksia. Huippukokousta valmistellaan osin alueellisissa konferensseissa. Euroopan alueen konferenssi pidetään 7.-9. marraskuuta Bukarestissa. Afrikan alueen konferenssi pidettiin viime toukokuussa ja Aasian ja Latinalaisen Amerikan konferenssit pidetään tammikuussa 2003.

Bukarestin tietoyhteiskuntakonferenssiin osallistuvat Euroopan talouskomission ECE:n jäsenmaat eli Länsi-, Keski- ja Itä-Eurooppa sekä Yhdysvallat ja Kanada. Konferenssi kokoontuu ministeritasolla. Suomen valtuuskuntaa johtaa liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi, joka pitää Suomen yleispuheenvuoron ja johtaa yhden konferenssin teemaistunnoista.

Bukarestin konferenssissa tehdään arvio siitä, miten tietoyhteiskunnat ovat kehittyneet Euroopan eri maissa ja vaihdetaan kansallisia kokemuksia. Bukarestin konferenssin tarkoituksena on antaa eurooppalainen panos YK:n huippukokouksen valmisteluihin. Bukarestissa hyväksytään poliittinen julistus, joka sisältää keskeisiä tietoyhteiskuntaa ohjaavia periaatteita. Nämä koskevat mm. seuraavia asiakokonaisuuksia:

* tieto- ja viestintäteknologian käyttö kehityksen, demokratian, tiedonsaannin ja hyvän hallinnon välineenä
* digitaalikuilun ja siihen liittyvän eriarvoisuuden poistaminen
* yhteiskunnan kaikkien jäsenten pääsy tiedon lähteille ja oikeus hyötyä tietoyhteiskunnan eduista
* kielellisen monimuotoisuuden ja kulttuuri-identiteetin säilyttäminen
* koulutuksen merkitys taitojen ja välineiden hankinnassa, jotta tietoyhteiskuntaan voidaan osallistua
* yhteiskunnan eri sidosryhmien tehtävät
* tietoturvallisuuden ja yksityisyyden suojan kehittäminen.

Konferenssi tarjoaa myös tilaisuuden eri sidosryhmien väliseen vuoropuheluun tietoyhteiskunnan haasteista. Tietoyhteiskuntien kehittäminen vaatii yhteistyötä julkisen sektorin, liike-elämän, kansalaisjärjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan muiden osien kesken.

Konferenssin eri tilaisuuksissa käsitellään myös tietoverkkojen käyttöä hallinnossa, liiketoiminnassa ja koulutuksessa. Samoin pohditaan tietoyhteiskunnan vaikutusta elämän laatuun, sukupuolten välistä tasa-arvoa tietoyhteiskunnassa sekä tiedotusvälineiden roolia.

Suomen valtuuskunnassa ovat edustettuina ammattiyhdistysliike, alan teollisuus ja korkeakoulut virkamiesten ohella. Professori Antti Kasvio ja valtiovarainministeriön tietohallintojohtaja Olavi Köngäs pitävät teema-alustukset avoimista koodeista ja tietoteknologian hyödyntämisestä julkishallinnossa. Väestörekisterikeskus osallistuu konferenssin yhteydessä järjestettävään näyttelyyn tietoyhteiskunnan soveltamisesta hallintoon.

Lisätietoja: ulkoasiainneuvos Asko Numminen, ulkoministeriö, puh. 16056184, GSM 040-7189576, ja lähetystöneuvos Timo Heino, ulkoministeriö, puh.16055282, [email protected]

Tietoyhteiskuntahuippukokouksen verkkosivut: www.itu.int(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Bukarestin konferenssin verkkosivut: www.wsis-romania.ro
(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)























YK