Tervetuloa Bulgariaan

Bulgaria liittyi Euroopan Unioniin 1.1.2007 ja se tarkoittaa, että Euroopan Unionin kansalaisella on oikeus liikkua ja oleskella vapaasti unionin alueella. Bulgaria kuuluu siis EU:n vapaan liikkuvuuden piiriin, mutta ei ole Schengen maa, joten tarvitset voimassaolevan matkustusasiakirjan, joko passin tai henkilökortin, maahan saapuessasi ja sieltä lähtiessäsi.

Suomen kansalainen voi muuttaa Bulgariaan vapaasti, mutta yli 90 päivää kestävä oleskelu tulee rekisteröidä. Bulgarian suotuisa ilmasto, luonto, kylpylät, historia, kulttuuri ja edullinen hintataso houkuttelee suomalaisia yhä enenevässä määriin viettämään pitempiä ajanjaksoja maassa.

Oleskelun kestettyä kolme kuukautta, tulee rekisteröityä paikallisviranomaisille, joko poliisille tai kunnanvirastolle. Lisäksi tulee todistaa, että työskentelee tai muuten kykenee elättämään itsensä Bulgariassa.

Oleskelun rekisteröinti maassa takaa kansalaiselle enemmän palveluita, mm. terveydenhoitoa. Ennen matkaa tulee hankkia Eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta. Sillä saa hoitoa äkillisiin sairauksiin ja tapaturmiin sekä kroonisen sairauden vaatimaan välittömään tarpeeseen samoilla ehdoilla kuin oleskelumaan kansalaiset. Kortti on maksuton.

Oheisesta linkistä löydät lomakkeen rekisteröidäksesi oleskelusi Bulgariassa:

Pitempiaikainen oleskelu: Pitkäaikainen oleskelulupa (avautuu uuteen ikkunaan)

Pysyvä oleskelulupa: Pysyvä oleskelulupa (avautuu uuteen ikkunaan)

Vitosha vuori

Vitosha vuori Sofian läheisyydessä on ihanteellinen paikka päiväretkille. Mustanmeren rannalta löytyy useita rantakohteita, "jokaiselle jotakin" -periaatteella.