Koronavirusuutiset Bulgariassa

Koronavirusuutiset Bulgariassa

Suomi on luokiteltu "punaiseksi maaksi" 7.1.2022 alkaen. Bulgarian pandemiapoikkeustila on voimassa 31.03.2022 saakka. Poikkeustilan aikana seuraavat määräykset ja rajoitukset ovat voimassa: Hengityssuojaimen käyttö on pakollista kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä ulkoilmassa silloin, kun 1,5 m turvaväli ei ole mahdollista. Bulgarian maahantulosäännöksissä noudatetaan kolmen värin maajaottelua (vihreä, oranssi ja punainen). Alle 12-vuotiaat lapset saavat tulla maahan ilman PCR- tai antigeenitestitodistusta.

Suomi on luokiteltu "punaiseksi maaksi" 7.1.2022 alkaen. Bulgarian koronapandemia-poikkeustila on voimassa 31.03.2022 asti.

Poikkeustilan aikana seuraavat määräykset ja rajoitukset ovat voimassa:

Bulgarian maahantulosäännöksissä noudatetaan kolmen värin maajaottelua (vihreä, oranssi ja punainen).

Vihreästä maasta saapuvan tulee esittää joku seuraavista:

-koronarokotustodistus

-todistus kuuden kuukauden sisään sairastetusta koronataudista

-korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen PCR-todistus

-korkeintaan 48 tuntia vanha antigeenitestitodistus.

Jos henkilöllä ei ole osoittaa todistusta, hän joutuu 10 päivän karanteeniin. Karanteenin voi välttää käymällä PCR- tai antigeenitestissä viimeistään 24 tunnin sisällä maahantulosta.

Oranssista maasta saapuvan tulee esittää joku edellä mainituista todistuksista. Lisäksi näistä maista saapuvalle voidaan tehdä antigeenitesti lentokentällä.

Oransseista maista saapuvat Bulgarian kansalaiset ja Bulgarian oleskeluluvan omaavat voivat saapua maahan ilman todistusta, mutta he joutuvat 10 päivän karanteeniin. Karanteenin voi välttää käymällä PCR- tai antigeenitestissä viimeistään 24 tunnin sisällä maahantulosta.

Punaisesta maasta voi matkustaa Bulgariaan vain EU:n kansalaiset, Bulgarian kansalaiset ja Bulgarian pysyvän tai pitkäaikaisen oleskeluluvan omaavat ja heidän perheenjäsenet. Heidän tulee esittää joku seuraavista todistuksista:

-koronarokotustodistus ja korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen PCR-todistus

-todistus kuuden kuukauden sisään sairastetusta koronataudista ja korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen PCR-todistus

-henkilöt, jotka esittävät vain korkeintaan 72 tuntia vanhan negatiivisen PCR-todistuksen joutuvat 10 päivän karanteeniin.

Maalistat päivitetään viikottain ja ne löytyvät seuraavilta sivuilta:  https://coronavirus.bg/bg/az-sum/zavrashtam-se-bulgaria(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ja https://www.mfa.bg/en/customnews/main/24737(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).  

Alle 12-vuotiaat lapset saavat tulla maahan ilman PCR- tai antigeenitestitodistusta.

Määräykset koskevat myös diplomaatti- ja virkapassilla maahan saapuvia.

Määräykset eivät koske bussi- ja raskaan liikenteen kuljettajia, rajayhteisössä työskenteleviä, laiva-ja lentoliikenteessä työskenteleviä ja läpikulkumatkalla olevia.

Kerta- tai monikertakäyttöisen hengityssuojaimen käyttö on pakollista julkisissa liikennevälineissä, sairaaloissa, apteekeissa, julkisissa virastoissa, rautatie- ja linja-autoasemilla, lentokentillä, metroissa, kirkoissa, museoissa jne. sekä julkisilla paikoilla (myös ulkona) mikäli 1,5 m turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.

 

21.10. alkaen toistaiseksi ravintolat, baarit, pubit, diskot, yö- ja viihdeklubit, pianobaarit, yökerhot, kasinot, pelihallit, kulttuuritapahtumat (konsertit, festivaalit, konferenssit, yleisötilaisuudet, sirkukset, galleriat, teatterit jne.), kuntokeskukset, kylpylät jne. saavat toimia 100% käyttökapasiteetilla, mikäli kaikilla työntekijöillä ja asiakkailla on koronapassi. Koronapassilla tarkoitetaan: todistus täydestä koronarokotesarjasta, todistus negatiivisesta, alle 72 tuntia vanhasta PCR- tai antigeenitestituloksesta tai todistus kuuden kuukauden sisään sairastetusta koronataudista.

Koronapassia ei tarvita apteekissa, postissa, pankissa, julkishallinnon palvelupisteissä, julkisissa liikennevälineissä, alle 300 m2-ruokakaupassa, pikkukaupoissa, eläinkaupassa.

Sairaala- ja hoivakotivierailut on kielletty.

Yksityistilaisuuksissa saa olla sisätiloissa enintään 15 henkilöä ja ulkotiloissa 30.

 

Määräysten rikkomisesta sakotetaan.

Viranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä ja muuttavat tai palauttavat rajoituksia ja määräyksiä, jos katsovat sen tarpeelliseksi.

Määräykset vaihtelevat paikkakunnittain.

Bulgarian terveysministeriön koronavirusta koskeva bulgarian kielinen 24/7 puhelinneuvonta +359 (0)2 807 87 57.

Bulgarian terveysministeriön bulgarian kielisiä tiedotteita voi seurata alla olevasta linkistä:

Usein kysytyt kysymykset bulgariaksi ja englanniksi:

 

Suurlähetystö ei vastaa Bulgarian maahantulo- ja muista viranomaismääräyksistä, vaan matkustajan on itse selvitettävä ne.

 

Suurlähetystön ajankohtaisin viestintä Facebook (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ja  Twitter(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

UMKysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Suurlähetystö muistuttaa kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected] 

Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista.