Tusen och ett steg till arabvärlden

Pressmeddelande 57/2004
8.3.2004


I Kulturernas museum i Helsingfors öppnas den 9 mars utställningen "Minareetin kutsu"; utställningen med temat islam inleder utrikesministeriets kampanj Tusen och ett steg. Kampanjen, som inriktas på arabvärldens utveckling, erbjuder under år 2004 utställningar, seminarier, kulturevenemang, tv-produktioner, filmer och utbildning på olika håll i Finland.

Utställningen "Minareetin kutsu" ger grundläggande information om islam samt presenterar olika aspekter av den islamska kulturen. Den berättar även om islam i Finland - från de tidigaste kontakterna under vikingatiden till dagens modetrender. Utställningsföremålen är en blandning av gammalt och nytt, vattenkannor från Mellersta Asien och Mecca Cola från Tavastvägen i Helsingfors. I samband med utställningen anordnas under mars-april även temautbildning för lärare. Vid dessa seminarier behandlas allt från historia och kvinnans ställning till bildkonst och mat.

Tusen och ett steg-kampanjen fortsätter den 18 mars med ett seminarium vid Helsingfors yrkeshögskola för företagsekonomi (Helia), som behandlar affärsverksamheten i arabländerna. Kampanjens expertevenemang inleds den 12 maj med ett seminarium om arabvärldens utveckling och säkerhet. Seminariet anordnas av riksdagens utrikesutskott, utvecklingspolitiska kommissionen och utrikesministeriet.

I Esbo landstiger arabvärlden den andra veckan i maj. Under denna vecka kan man ta del av föreläsningar, musik- och poesikvällar, konst och workshops.

Utrikesministeriet deltar i en stor del av kampanjens evenemang antingen som finansiär eller arrangör, men en del tillställningar anordnar organisationerna och samfunden helt självständigt. Sådana är till exempel två sommarevenemang i Västra Nyland: Faces-etnofestivalen i Billnäs den 31 juli - 1 augusti som koncentrerar sig på arabisk musik och fotoutställningen i Villa Schildt i Ekenäs. Utställningen öppnas den 17 juli och presenterar väggmålningar som pryder pilgrimers hus. Göran Schildt reste till byn El Ballas i december 1953, och exakt femtio år senare besökte fotografen Vidar Lindqvist samma by.

I augusti möts den europeiska och den arabiska kulturen vid Euromance-evenemanget i Karleby. De ungdomar i åldern 17-25 som deltar i Euromance uppträder förutom i Karleby även i Björneborg och Helsingfors.

Ungdomsforumen Global Challenge, som anordnas runtom i Finland, behandlar FN:s millenniemål och utvecklingen i arabvärlden. Uleåborgs stad och universitet anordnar fostran till internationalism och föreläsningar som koncentrerar sig på arabvärlden. Under hösten utlovas föreläsningar även i Helsingfors, då Öppna universitetet håller föreläsningsserien Islams många ansikten.

Under september-oktober anordnas expertseminarier på hög nivå i Helsingfors. Vid Utrikespolitiska institutets seminarium diskuteras Mellanösternpolitiken och arabländernas reformer den 16-17 september. Övriga temaområden för höstens expertseminarier är arabvärldens media, utmaningarna för utvecklingen i de palestinska områdena och kvinnans ställning i arabländerna.

Finlands filmarkiv visar arabisk film mellan den 28 september och den 21 november. Tyngdvikten för den filmserie som visas på biograf Orion läggs vid ny fiktion. Även för filmhistorien viktiga verk och dokumentärer ingår.

Avsikten med utrikesministeriets kampanj Tusen och ett steg är att öka finländarnas kunskaper om arabländerna och frågor som anknyter till dessa länders utveckling. Kampanjens projektländer är Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen, Egypten, Sudan, Jemen, Oman, Förenade arabemiraten, Saudiarabien, Qatar, Bahrain, Kuwait, Irak, Jordanien, Syrien, Libanon och de palestinska områdena.

Kampanjens webbsidor (www.tuhatjayksiaskelta.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster), på finska) riktar sig framför allt till skolelever och studerande. På dessa sidor har man sammanställt basfakta om de länder som hör till kampanjen och om arabländernas kultur. Sidorna kompletteras under kampanjens gång och innehåller den mest aktuella informationen om evenemangen.

Vid utrikesministeriet sköts kampanjen av enheten för utrikespolitisk information, tfn 09 1605 6379. Evenemangen koordineras av Fountain Park Oy med Hanna-Mari Tuovinen som kampanjansvarig, tfn 09 777 681 64 eller 040 750 2163, [email protected]