Finland ger humanitärt bistånd till krisdrabbade områden

Finland ger sammanlagt 17,3 miljoner euro i humanitärt bistånd till Sudan, Ukraina, Burkina Faso och Libanon via FN:s flyktingorgan UNHCR, FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) och Internationella rödakorskommittén.

I år har de humanitära behoven ökat världen över. Orsaken till största delen av de pågående humanitära kriserna är konflikter. 

Maktkampen i Sudan som bröt ut våren 2023 ledde till att de humanitära behoven ökade snabbt såväl i Sudan som i dess närområden. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har 6,6 miljoner människor, 2,6 miljoner av dem är barn, varit tvungna att lämna sina hem. UNHCR hjälper flyktingar bland annat genom att ordna nödinkvartering och katastrofhjälp. Finlands bidrag till UNHCR i Sudan är 10,4 miljoner euro.

I Ukraina är närmare 15 miljoner människor, cirka 40 procent av befolkningen, i behov av humanitär hjälp. OCHA:s Ukrainafond är en snabb smidig strategisk humanitär fond som bistår särskilt de lokala civilsamhällesorganisationerna i det humanitära arbetet. Nyligen beslutat extra anslaget på tre miljoner euro till fonden höjer Finlands finansiering till sammanlagt 8 miljoner euro 2023.

Flyktingkrisen i Sahel är inte bara en av de snabbast växande kriserna utan också en av de mest bortglömda humanitära kriserna som fått en stor geografisk utbredning. I Burkina Faso är 4,65 miljoner människor i behov av humanitärt bistånd, av vilka 2,5 miljoner är barn. Otrygga förhållanden har drivit över 2 miljoner människor på flykt inom landet. Finlands bidrag till Internationella rödakorskommittén (ICRC) är 2,5 miljoner euro. ICRC stödjer tillsammans med Burkina Fasos Röda Kors (BRCS) säkerhets-, hälso-, närings-, sanitets- och hygiensektorerna. Finlands Röda Kors bidrar till insatserna i Burkina Faso med finansiellt och materiell hjälp och deltar också i uppföljnings- och samordningsarbetet.

På grund av kriget i Syrien har omkring 1,5 miljoner människor flytt till Libanon. UNHCR erbjuder flyktingarna skydd och katastrofhjälp. För att bistår de libanesiska kommunerna med det ökande antalet flyktingar ger UNHCR kommunerna också tekniskt bistånd.  Finlands bidrag till UNHCR i Libanon är 1,4 miljoner euro.

I år har Finland också beviljat cirka 13 miljoner euro för finländska civilsamhällesorganisationers humanitära arbete i sammanlagt åtta länder.  Organisationerna som fått finansiering är Fida International, Plan International Finland, Rädda Barnen rf, Finlands Flyktinghjälp, Finlands Röda Kors, World Vision Finland och Kyrkans Utlandshjälp. Organisationerna har partnerskapsstatus som beviljats av EU:s generaldirektorat för humanitärt bistånd och civilskydd, vilket är en förutsättning för att få finansiering. Civilsamhällesorganisationerna fick finansiering för sitt arbete vid kriserna i Ukraina, Etiopien, Somalia, Moçambique, Myanmar och Syrien.

Ytterligare information

  • Lauratuulia Lehtinen, enhetschef, enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, utrikesministeriet, tfn +358 46 921 2030
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].