Minoritetsrättigheterna i Finland: Seminarium om Europarådets rekommendationer


Tid: fredagen 1.2.2002 kl. 8.00-13.30
Plats: utrikesministeriet, Engel-salen, Sjöekipaget, ingång från huvudentrén, Maringatan 22, 00100 Helsingfors


Europarådet gav i fjol Finland ett tack för sitt minoritetsskydd, i synnerhet för de svenskspråkiga och samernas rättigheter. Däremot ansåg rådet att utbildningssystemet för romerna och den ryskspråkiga minoritetens ställning måste förbättras. Rekommendationerna innehöll även kommentarer om hur finländska medier förhåller sig till minoriteterna.

Delegationen för internationella människorättsärenden arrangerar fredagen den 1 februari ett seminarium, där representanter för finländska minoriteter och andra intresserade har möjlighet att utbyta åsikter om de rekommendationer som Finland fått samt föra en diskussion med vederbörande representanter i Europarådet och finländska myndigheter.

Vid sidan av de finländska minoritetsrepresentanterna kommer även experter vid Europarådet, ordföranden Rainer Hofman (rådgivande kommittén för ramavtalet för skydd av nationella minoriteter) och medlemmen av expertgruppens medlem Vesna Crnic Groticia (minoritetsspråk) samt linjedirektören vid utrikesministeriet Marcus Laurent (människorättsavtal och konsulära ärenden) att inleda. Minoritetsombudsmannen Mikko Puumalainen säger seminariets slutord.

En del av rekommendationerna berör mediernas förhållande till de finländska minoriteterna.Därför är representanter för massmedia särskilt välkomna till seminariet.

Ytterligare information: Sekreteraren för delegationen för internationella människorättsärenden Titta Maja, tel. 09-1341 6177, ep: [email protected]

Förhandsanmälan: avdelningssekreterare Annikki Berghem, tel. 1241 5324, ep. [email protected]














human rights