Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki Suomen ja Venäjän välisen talouskomission puheenjohtajaksi


Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki on nimitetty toimimaan Suomen ja Venäjän hallitusten välisen talouskomission Suomen osapuolen puheenjohtajana. Venäjän puolelta puheenjohtajana toimii taloudellisen kehityksen ja kaupan ministeri German Gref.

"Elinkeinoelämä on tiiviisti kytketty talouskomission toimintaan. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, sillä viranomaistason kommunikointi ilman varsinaisia loppukäyttäjiä ei tuota toivottuja tuloksia", sanoo ministeri Lehtomäki, joka Venäjän tuntijana on erittäin motivoitunut ottaessaan vastaan tehtävät Venäjän taloussuhteiden vahvistamiseksi.

Suomen ja Venäjän taloussuhteita vahvistamaan perustettiin vuonna 1992 hallitusten välinen talouskomissio, joka on löytänyt paikkansa viranomaisten välisenä keskeisenä keskustelufoorumina ja vaikuttamiskanavana. Talouskomission tavoitteena on edistää maiden välistä kauppaa ja taloussuhteita sekä pyrkiä lieventämään kaupankäynnin esteitä. Puheenjohtajuus on molemmin puolin toteutettu ministeritasolla. Perinteisesti Suomen puolen puheenjohtajana on toiminut ulkomaankauppaministeri. Venäjän puolelta puheenjohtajuuden sijoittumisella taloudellisen kehityksen ja kaupan ministeriöön on erityinen merkitys, sillä tämä ministeriö on Venäjän taloudellisten uudistusten tärkein moottori.

Komission sihteeristön tehtävistä vastaa ulkoasiainministeriön Venäjän yksikkö. Talouskomission alaisuudessa toimii 10 pysyvää työryhmää. Joulukuussa 2002 Moskovassa pidetyssä talouskomission puheenjohtajatapaamisessa päätettiin perustaa uusi elintarviketeollisuuden ja maatalouden työryhmä sekä siirtää mannerjalustatyöryhmä tieteellis-teknisestä komissiosta talouskomission alaisuuteen.

Talouskomission seuraava, seitsemäs kokous pidetään Helsingissä alkusyksystä 2003.


Lisätietoja: lähetystöneuvos Timo Kienanen, puh. 09 1605 5616