Oikeushallinnon asiantuntijoita koulutetaan siviilikriisinhallinnan tehtäviin


Ulkoasiainministeriö järjestää yhdessä oikeusministeriön ja valtionsyyttäjäviraston kanssa oikeusvaltion vahvistamista kriisialueilla koskevan Rule of Law -kurssin 23.-28. syyskuuta.

Koulutus on suunnattu tuomareille, syyttäjille ja vankeinhoitolaitoksen henkilöstölle, yhteensä 33 osanottajalle. Mukaan on kutsuttu asiantuntijoita myös EU:n hakijamaista, Virosta, Latviasta, Liettuasta ja Puolasta.

Koulutuksella annetaan valmiuksia paitsi yleiseen siviilikriisinhallintaan, myös erityisvalmiuksia oikeusvaltion vahvistamista koskevien kysymysten käsittelyyn kriisialueilla. Oikeusvaltiotehtäviin on suomalaisia sijoittunut tähän mennessä eri järjestöjen tehtäviin mm. Balkanin, Itä-Timorin sekä Afrikan kriisialueille. Oikeusvaltion vahvistaminen on myös yksi EU:n siviilikriisinhallinnan neljästä peruspilarista.

Koulutustilaisuus on osa ulkoasiainministeriön toteuttamaa kansallista siviilikriisinhallinnan koulutusohjelmaa, joka käynnistettiin keväällä 2001. Ohjelmalla luodaan asiantuntijareserviä erityisesti YK:n, ETYJ:n sekä EU:n kriisinhallintatehtäviin. Oikeusvaltiokoulutuksen lisäksi UM on järjestänyt koulutusta siviilikriisinhallinnan nopean lähtövalmiuden asiantuntijoille (ns. REACT-koulutus).

Nyt järjestettävä koulutustilaisuus on järjestyksessä toinen oikeusvaltioasiantuntijoille suunnattu tilaisuus. Edellinen toteutettiin viime vuonna. Kurssin jälkeen Suomella on käytettävissään runsaan 50 oikeusvaltioasiantuntijan reservi.

Tilaisuus järjestetään Kirkkonummella, Johtamistaidon opistolla Aavarannassa.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Irmeli Mustonen, ulkoministeriö, puh. 160 55 275, kehitysyhteistyöneuvos Markku Laamanen,ulkoministeriö, puh. 160 56 496, ja ylitarkastaja Jussi Tikkanen, oikeusministeriö, puh. 160 67 779












Koulutustilaisuuden ohjelma

EU
OSCE
UN
crisis management