Alkuperäiskansojen pysyvä forum kokoontuu New Yorkissa historialliseen ensimmäiseen istuntoonsa

YK:n päämajassa New Yorkissa on parhaillaan käynnissä alkuperäiskansojen pysyvän forumin ensimmäinen istunto. Kaksiviikkoinen istunto päättyy perjantaina 24. toukokuuta juhlallisin menoin. 16-jäsenisen forumin puheenjohtajaksi valittiin Norjan saamelainen Ole Henrik Magga, joka oli Saamelaisneuvoston ja Inuiitti-konferenssin yhteisehdokas. Forumissa on myös toinen pohjoismainen edustaja, Tanskan Ida Nicolaisen.

Forum on täysin uudenlainen YK-elin, jossa alkuperäiskansoilla, kansalaisjärjestöillä,YK-elimillä ja hallituksilla on samanlainen tarkkailija-asema. Ole Henrik Magga on taitavalla puheenjohtajuudellaan virittänyt todellisen dialogin eri toimijoiden välille. Forumissa on kuultu useita koskettavia ja kriittisiä puheenvuoroja, jotka toivottavasti antavat siemenen alkuperäiskansojen aseman parantamiseen tähtääville konkreettisille toimille. Puheenvuoroissa on korostettu itsemääräämisoikeuden, maaoikeuksien, kestävän kehityksen, koulutuksen ja perinteiselle tiedolle annettavan konkreettisen tunnustamisen merkitystä. Esiin ovat nousseet voimakkaasti alkuperäiskansoihin kohdistuvat räikeät ihmisoikeusloukkaukset, kuten laittomat teloitukset, kidutus ja väestön pakkosiirrot.

Forumin laaja mandaatti kattaa muun muassa taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen, kulttuuriin, ympäristöön, terveyteen, koulutukseen ja ihmisoikeuksiin liittyvät kysymykset. Forum toimii YK:n talous- ja sosiaalineuvoston (ECOSOC) neuvoa-antavana elimenä tarjoamalla asiantuntemusta YK:n eri elimille ja edistämällä alkuperäiskansoihin liittyvien toimintojen sisällyttämistä koko YK-järjestelmään sekä näiden kysymysten koordinaatiota. Ensimmäisen istunnon aikana on käyty laajaa keskustelua forumin järjestelykysymyksistä, etenkin pysyvän sihteeristön perustamisesta ja budjettikysymyksistä. Forumin on tarkoitus antaa istuntonsa päätteeksi suositukset mm. näistä kysymyksistä ECOSOCin hyväksymistä varten.

Suomen valtuuskuntaa johtaa Suomen pysyvä YK-edustaja suurlähettiläs Marjatta Rasi. Valtuuskuntaan kuuluu kaksi Saamelaiskäräjien edustajaa, Outi Länsman ja Inker-Anni Sara sekä oikeusministeriön ja ulkoministeriön edustajia. Saamelaistahot ja pohjoismaiset hallitukset ovat aktiivisesti edesauttaneet forumin perustamista ja sen työn käynnistämistä. Pohjoismaat pitivät forumissa yhteisen yleispuheenvuoron, minkä lisäksi Suomi piti 21. toukokuuta alkuperäiskansojen oikeuksista kansallisen puheenvuoron, jossa viitattiin mm. hallituksen iltakoulukäsittelyyn Saamelaistoimikunnan mietinnöstä. Suomi seuraa forumia erityisellä kiinnostuksella myös siitä syystä, että Suomi on tänä vuonna ECOSOCin varapuheenjohtajana.


Lisätietoja antavat Merja Lahtinen ulkoasiainministeriöstä, puh. 09-1605 6177 ja Satu Suikkari Suomen YK-edustustosta New Yorkista, puh. +1-212-821 0241.








UN
human rights