1,2 miljoner euro till medborgarorganisationernas närområdessamarbete

Pressmeddelande 55/2005
17.2.2005


Utrikesministeriet har beviljat sammanlagt 1 200 000 euro för medborgarorganisationernas närområdessamarbete i år. Inom utsatt tid inkom ansökningar om stöd för medborgarorganisationernas närområdessamarbete från sammanlagt 41 organisationer för femtio projekt. Stöd beviljades under årets ansökningsomgång för 31 projekt som genomförs av 26 organisationer och på basis av fjolårets ansökningsomgång för 13 samarbetsprojekt som genomförs av 11 organisationer till ett belopp av sammanlagt 1 140 144 euro. Dessutom har man reserverat 59 856 euro för att stöda självfinansieringsandelen av EU-finansierade projekt. Detta stöd kan sökas under hela året.

Stöd för närområdessamarbete beviljades framför allt för olika projekt som är ägnade att stärka det civila samhället samt för projekt inom social- och hälsovårdssektorn och miljösektorn. Dessutom stöddes projekt som siktar till att öka jämställdheten och förbättra kvinnors, barns och ungas ställning. Även projekt för handikappade prioriterades.

Inom medborgarorganisationernas närområdessamarbete koncentrerar man sig på nordvästra Ryssland, särskilt Karelska republiken, Leningradområdet, Murmanskområdet och S:t Petersburg. Dessutom genomförs projekt i Arkangelsk, Novgorod, Kaliningrad och Pskov. I och med att de baltiska länderna blivit medlemmar i Europeiska unionen har man i samarbetet mellan EU och Baltikum övergått till normalt EU-samarbete. I Baltikum beviljades stöd för slutförande av tre projekt. För första gången var det även möjligt att söka stöd för projekt som genomförs i Ukraina och Vitryssland och två ansökningar om detta inkom. Stöd beviljades för ett projekt i Vitryssland.

Medborgarorganisationerna kunde samtidigt söka stöd för åren 2005 och 2006. Av de projekt som stöds i år har man beslutat bevilja stöd även för 2006 för 19 projekt.

Det stödbelopp som utrikesministeriet beviljat de enskilda organisationerna varierar mellan 2 000 och 60 000 euro. Om beslutet och utbetalningsvillkoren meddelas skriftligen under vecka åtta till alla dem som ansökt om stöd.

Ansökningsomgången för stödet till medborgarorganisationernas närområdessamarbete för 2006 och 2007 inleds sommaren 2005.

Närmare upplysningar: tf. överinspektör Minni Hyrkkänen, enheten för närområdessamarbete, tfn (09) 160 55610, e-post: [email protected]