Egyptens, Israels, Jordaniens och den palestinska myndighetens representanter diskuterade problemavfallsfrågor i Helsingfors

Pressmeddelande 48/2005
11.2.2005


Egyptens, Israels, Jordaniens och den palestinska myndighetens representanter deltog den 7-9 februari i Helsingfors i ett seminarium om Mellanösterns problemavfallsfrågor som anordnats av utrikesministeriet och FN:s miljöprogram UNEP. I en konstruktiv atmosfär diskuterades och utbyttes information om hanteringen av problemavfall.

Mötets två ordförande avdelningschef Aapo Pölhö från utrikesministeriet och ordförande Pekka Haavisto från UNEP tog i sina sammandrag upp följande slutsatser:

En hållbar problemavfallshantering förutsätter utveckling inom fyra delområden, nämligen teknisk infrastruktur, lagstiftning, förvaltning samt forskning och utveckling.

Samarbetet mellan den offentliga och den privata sektorn har en avgörande betydelse för lösandet av övervaknings- och ansvarsfrågorna samt beträffande investeringar.

De som producerar problemavfall bör betala de operativa kostnader som problemavfallshanteringen ger upphov till.

Miljövänligare produktionsmetoder och målmedvetna åtgärder kan minska de kostnader som orsakas industrin.

De höga kostnader som orsakas av förbränning kan undvikas till exempel genom innovativa alternativ för att hantera problemavfall, genom ökat regionalt samarbete och genom att man överväger importförbudens betydelse.

I de nationella handlingsprogrammen bör man fästa uppmärksamhet vid en ökad information till allmänheten.

Under seminariet tog man upp flera lyckade verksamhetsmodeller som uttryckligen lämpar sig för Mellanöstern. Deltagarna uttryckte intresse för att öka samarbetet och erfarenhetsutbytet.

Baselkonventionens regioncentraler kunde fungera som forum för regionalt samarbete.

Det internationella samarbetet inom ramen för internationella avtalsarrangemang bör vara öppet för alla avtalsparter och observatörer.

Man borde även utvidga möjligheterna att utnyttja miljövänliga problemavfallsanläggningar genom regionalt samarbete.

Seminariedeltagarna uppmuntrade den palestinska myndigheten att utveckla sin verksamhetsplan gällande problemavfallsfrågor och att utveckla och ta i bruk en särskild beredskapsplan.

Det internationella samfundet borde stöda utvecklingen av problemavfallshanteringen i utvecklingsländer genom bilateralt samarbete, vänorts- och utbytesverksamhet samt genom internationella avtal.

I seminarieprogrammet ingick ett besök vid Ekokems anläggning för hantering av problemavfall. Även Baselkonventionens sekretariat var representerat vid seminariet.

Finland och UNEP bekräftade att de var redo att fortsätta diskussionerna med deltagarna för att öka samarbetet i problemavfallsfrågor samt i övriga för Mellanöstern viktiga miljöfrågor.

Närmare upplysningar:

Utrikesministeriet: ambassadrådet Jarno Syrjälä, enheten för Mellanöstern och Nordafrika, tfn (09) 1605 5406, mobiltfn 040 836 0594, e-post: [email protected]

Förenta nationernas miljöprogram: Talesman Eric Falt, chef för UNEP:s avdelning för kommunikation och information till allmänheten, tfn +254 20 623292, e-post [email protected], eller Nick Nuttall, UNEP:s mediachef, tfn +254 20 623084, mobiltfn +254 0 733 632755, e-post [email protected].





































miljö