Utrikesministeriet har beviljat utvecklingsfinansiering för finländska civilsamhällesorganisationers projekt

Med utrikesministeriets finansiering bidrar finländska civilsamhällesorganisationer och deras partner till målen för Finlands utvecklingssamarbete. Utrikesministeriet har beviljat 19,4 miljoner euro för utvecklingsprojekt som finländska civilsamhällesorganisationer genomför 2025–2028.

Stödet är en del av de anslag för utvecklingssamarbete som avsatts för civilsamhällets utvecklingssamarbete. Projektstöd har beviljats till 22 civilsamhällesorganisationer som ska genomföra 38 projekt. Största delen av projekten genomförs i de minst utvecklade länderna och i sviktande stater särskilt i Afrika. Organisationerna stärker tillsammans med sina partner utvecklingsländernas egen kompetens och det civila samhällets verksamhetsförutsättningar.

”Under denna regeringsperiod görs det väldigt stora nedskärningar i utvecklingssamarbetet. Trots detta har vi en möjlighet att stöda finländska organisationers arbete som baserar sig på specialkompetens samt verksamhet på gräsrotsnivå. De projekt som har fått stöd har bland annat som mål att förbättra kvinnors och flickors ställning", säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio.

Projekten har också en stark lokal förankring. Projekten bygger på de finländska organisationernas och deras partners gemensamma mål. Projekten genomförs i samarbete med olika parter, såsom myndigheter, skolor och företag. Organisationernas arbete förbättrar bland annat barnens möjligheter att lära sig, bidrar till de ungas yrkesutbildning, stärker kvinnors företagande och ökar den lokala livsmedelstryggheten.

”Projekten förbättrar också lokalsamhällenas ekonomiska aktivitet. Man bygger upp till exempel partnerskap med företag för att skapa praktikplatser för utslagna ungdomar och ökar kvinnors möjligheter att bli mikroföretagare”, säger minister Tavio.

 

Ansökningsomgång för projektstöd 2024, beviljade understöd 2025-2028 (PDF)

 

Mer information

  • Tuomas Tähti, utrikeshandels- och utvecklingsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 350 199
  • Eevamari Laaksonen, chef för enheten för det civila samhället, tfn 0295 351 383
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].