UM effektiverar sin verksamhet i Mellan-Östern och Afrika

Utrikesministeriet har beslutat effektivera sin verksamhet i Afrika och Mellan-Östern genom att koncentrera sina resurser till regionala ambassader. En regional ambassad kan på ett bättre sätt sköta Finlands politiska, kommersiella och kulturella förbindelser samt bevaka Finlands intressen än en med minimala resurser verkande beskickning. Genom att koncentrera arbetet till beskickningar med större resurser får man större mervärde ut av verksamheten. Planerna för Afrika och Mellan-Östern är en del av den pågående helhetsevalueringen av Finlands nätverk för diplomatisk representation. I bakgrunden ligger utlåtandet om utrikesförvaltningens utmaningar från sommaren 2001 som presenterades för riksdagens utrikesutskott. Utskottet fastslog å sin sida i december 2001 riktlinjerna för hur representationsnätet skall utvecklas.

I Mellan-Östern och Afrika kommer fyra små beskickningar att stängas samtidigt som fyra existerande legationer kommer att förstärkas. De beskickningar som nedläggs är Harare, Tripoli, Beirut och Kuwait. I dessa fyra enheter arbetar inalles sex från Finland utsända personer. Finland bedriver inte längre utvecklingssamarbete i Zimbabwe. Även det övriga samarbetet är litet. I sydliga Afrika koncentrerar Finland sin verksamhet till Mosambique och Sydafrika. Följaktligen har UM beslutat upphöja beskickningen i Maputo till ambassad.
Beskickningen i Tripoli läggs ner och regionalt centrum blir beskickningen i Tunis, som samtidigt får ambassadstatus. Finlands intressen i Libanon kommer framledes att handhas från närliggande Damaskus, som kommer att utgöra en regional ambassad. Beskickningen i Beirut läggs ner.
Verksamheten vid Persiska viken kommer att koncentreras till Riad i Saudiarabien och Abu Dhabi i Arabemiraten genom en förstärkning av beskickningarna där. Ambassaden i Kuwait läggs ner. Genom ändring i förordningen för beskickningars placering 16.6.2002 har man beslutat lägga ner legationen i Harare i slutet av juli 2002. Beskickningarna i Tripoli och Beirut skall stängas i början av 2003, legationen i Kuwait några månader senare.
Ytterligare information: linjedirektör Maria Serenius tel. 1605 6212.