Till utvecklingspolitiska avdelningen förordnades en avdelningschef och en biträdande avdelningschef och till enheten för intern revision en inspektör, utrikesministeriets administrationsdirektör utnämndes

Vid sitt sammanträde den 8 augusti förordnade statsrådet en avdelningschef och en biträdande avdelningschef till utvecklingspolitiska avdelningen och en inspektör inom utrikesförvaltningen till enheten för intern revision. Dessutom utnämnde statsrådet en administrationsdirektör.

Administrationsdirektör

Statsrådet utnämnde utrikesrådet Pirjo Tulokas till utrikesministeriets administrationsdirektör för perioden 1 september 2024–31 augusti 2029.

Tulokas har varit administrationsdirektör sedan 2020. Dessförinnan var hon utrikesministeriets personaldirektör 2016–2020 och chef för generalkonsulatet i S:t Petersburg 2012–2016. Tulokas har även tjänstgjort vid Finlands ambassader i Vilnius och London och vid Finlands ständiga representation vid Nato.

Tulokas har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1994. Hon har en filosofie magisterexamen.

Avdelningschef, utvecklingspolitiska avdelningen

Statsrådet förordnade utrikesrådet Juha Savolainen till avdelningschef för utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning för perioden 1 september 2024–31 augusti 2028.

Savolainen övergår till uppdraget som avdelningschef från uppdraget som biträdande avdelningschef för utvecklingspolitiska avdelningen. Dessförinnan har han varit enhetschef för enheten för södra och västra Afrika och enheten för konsulära tjänster. Savolainen har också arbetat bland annat vid avdelningen för Amerika och Asien, vid avdelningen för internationell handel och vid beskickningarna i Brasilien och Pretoria.

Savolainen har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 2002. Han har Master of Public Affairs-examen.

Biträdande avdelningschef, utvecklingspolitiska avdelningen

Statsrådet förordnade överinspektören Ramses Malaty till biträdande avdelningschef för utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning för perioden 1 september 2024–31 augusti 2028.

Malaty övergår till uppdraget som biträdande avdelningschef från uppdraget som chef för ekonomi- och rättsenheten för utvecklingssamarbete. Dessförinnan var han ställföreträdande chef för Finlands ambassad i Nairobi 2015–2020. Malaty har även tjänstgjort i andra uppgifter vid utrikesministeriet, bland annat vid Finlands ambassad i Kairo och vid enheten för utvecklingspolitik.

Malaty har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 2007. Han är magister i samhällsvetenskaper.

Inspektör

Statsrådet förordnade lagstiftningsrådet Ari Rouhe till inspektör inom utrikesförvaltningen för perioden 1 september 2024–31 augusti 2028.

Inspektören inom utrikesförvaltningen leder utrikesministeriets interna revision. Rouhe har innehaft befattningen sedan 2020. Dessförinnan var han utrikesministeriets administrationsdirektör 2009–2020. Rouhe har även tjänstgjort i andra uppgifter vid utrikesministeriet, bland annat i Bryssel som administrativ chef vid Finlands ständiga representation vid EU.

Rouhe har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1995. Han har en juris kandidatexamen.

Utrikesförvaltningens organisation förnyades den 1 augusti. I och med reformen ändrades namnen på en del av utrikesministeriets avdelningar och enheter.

Mer information

  • Markus Teir, enhetschef, personalenheten, tfn +358 295 350 441
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]