Chefen för FN:s befolkningsfond Natalia Kanem besöker Finland

Chefen för FN:s befolkningsfond Natalia Kanem besöker Finland den 10 – 12 oktober 2024. Hon kommer att träffa utrikesminister Elina Valtonen och riksdagens utrikesutskott. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio träffade Natalia Kanem i samband med FN:s högnivåvecka i New York i september.

Kanem deltar i utrikesministeriets årliga konsultation om UNFPA:s arbete och arbetets resultat. På agendan står bland annat diskussioner om sätten att uppnå målen för hållbar utveckling före 2030. UNFPA arbetar för att förbättra familjeplaneringen och stoppa mödradödligheten, det könsrelaterade våldet och andra skadliga sedvänjor, till exempel barnäktenskap. 

UNFPA har nått synnerligen bra resultat. Åren 2022 – 2023 har UNFPA genom sitt arbete förhindrat 31 miljoner oplanerade graviditeter och närmare 10 miljoner osäkra aborter. Med Finlands allmänna stöd har man enligt UNFPA:s bedömning kunnat förhindra närapå 500 000 oplanerade graviditeter och räddat över 4 000 flickor från könsstympning under 2023.

Varje dag dör nästan 800 kvinnor i världen i samband med graviditet eller förlossning, det vill säga en kvinna varannan minut. Över hälften av dödsfallen inträffar under humanitära kriser och konflikter. Nästan alla dödsfall skulle kunna undvikas om man satsade mer på kvinnors hälsa.    

”Vi kan och vi måste göra bättre. Det är dags att få slut på diskrimineringen av kvinnor och bryta det utanförskap som de fortsatt får uppleva när de söker sig till sexuella och reproduktiva hälsovårdstjänster”, säger Natalia Kanem.

UNFPA:s undersökningar visar att varje dollar som man satsar på familjeplaneringen och mödrahälsovården i utvecklingsländer gynnar familjer och samhällen till ett värde av 8,40 dollar. 

”UNFPA är en av Finlands största FN-partner och organisationens arbete i kriser i olika regioner ligger i linje med Finlands åtagande att förespråka kvinnors och flickors rättigheter och ställning. Att kvinnor och flickor får tillgång till hälso- och sjukvårdstjänster förbättrar inte bara kvinnors och flickors välbefinnande utan också den ekonomiska tillväxten”, säger minister Tavio.  

Nya typer av teknik ger också en möjlighet att förbättra kvinnors och flickors ställning. 

”I detta avseende har Finland mycket att komma med när det gäller UNFPA:s jämställdhetsarbete. Finland fortsätter som en av UNFPA:s största bidragsgivare både politiskt och ekonomiskt", säger minister Tavio. 

Prioriteringarna i Finlands utvecklingspolitik ligger bland annat på att förbättra kvinnors och flickors rättigheter och sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Av de FN-organ som Finland finansierar är UNFPA en av de största mottagarna av allmänt stöd. I år uppgår Finlands allmänna stöd till 25 miljoner euro. Finland har också finansierat landprogram bland annat i Tanzania. 

 

 

 

 

 

 

 

Mer information

  • Satu Lassila, enhetschef, tfn  +358 295 350 897
  •  Heini Korhonen, ambassadråd, tfn +358 50 596 7983
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]