UM kuulee kansalaisyhteiskunnan edustajia 16.5.

Ulkoministeriö valmistelee parhaillaan kansalaisjärjestöstrategiaa, jonka tarkoituksena on tehostaa ministeriön yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa ja lisätä hallinnon avoimuutta ja kansalaisyhteiskunnan osallisuutta asioiden valmistelussa. Tässä tarkoituksessa ulkoministeriö kutsuu kansalaisyhteiskunnan edustajia ja kansalaisjärjestöjä kuulemistilaisuuteen Säätytalolla torstaina 16. toukokuuta klo 12.00-15.00.

Strategiatyö liittyy Kuule kansalaista –hankkeeseen, jonka valtiovarainministeriö on käynnistänyt osana valtion keskushallinnon uudistusta. Sen tarkoituksena on lisätä kansalaisten osallisuutta valtion keskushallinnossa, erityisesti ministeriöissä. Osallisuus lisää hallinnon avoimuutta. Avoimuus, kansalaisten kuuleminen ja osallistuminen tuovat lisää tietoa hallintoon, mikä parantaa päätöksenteon valmistelua.

Kuule kansalaista -hankkeen tavoitteena on luoda ministeriöihin kansalaisjärjestöstrategiat, joiden avulla osallisuutta kehitetään. Hankkeessa ovat pilottiministeriöinä ulkoasiainministeriö, oikeusministeriö, opetusministeriö ja työministeriö. Kansalaisjärjestöstrategian laatiminen ministeriölle sopii erinomaisesti yhteen samanaikaisesti käynnistyneen ulkoasiainministeriön strategiatyön kanssa. Kun ministeriö pitää arvoissaan tärkeänä kansalaisten luottamusta ulkopolitiikkaan sekä heidän oikeuttaan saada tietoa, tarjoaa kansalaisjärjestöstrategia keinot lisätä osallisuutta johdonmukaisesti käytännössä.

Kansalaisjärjestöstrategian valmisteluun liittyen ulkoministeriö kutsuu kansalaisyhteiskunnan eri toimijoita keskustelemaan yhteistyön haasteista sekä toimintatapojen ja keinojen kehittämisestä.
Torstaina 16. toukokuuta klo 12.00–15.00 Säätytalossa (Snellmaninkatu 9-11, Helsinki) pidettävän tilaisuuden avaa UM:n hallinnollisen osaston päällikkö Pekka Wuoristo. Ulkoministeriön kansalaisjärjestöstrategiaa valmistelevan työryhmän puheenjohtaja, linjanjohtaja Hannu Kyröläinen kertoo ministeriön nykyisistä yhteistyökäytännöistä kansalaisyhteiskunnan kanssa sekä strategiavalmistelun etenemisestä. Tilaisuuteen osallistuvilta toivotaan aktiivista osallistumista keskusteluun ja näkemyksiä ministeriön ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyön tavoitteista ja muodoista tulevaisuudessa.

Tilaisuuteen ilmoittaudutaan etukäteen. Ilmoittautumisia pyydetään viimeistään maanantaina 13.5.2002 puhelimitse (09) 160 56371 tai sähköpostitse [email protected].

Lisätietoja: linjanjohtaja Hannu Kyröläinen, puh 1605 5036 ja kehitysyhteistyöneuvos Leena Viljanen, puh 1605 6531