Suomen kriisinhallintaosallistuminen OIR-operaatiossa Irakissa päättyy operaation siirtymävaiheen yhteydessä

Suomi päättää kriisinhallintaosallistumisensa OIR-operaatiossa Irakissa kuluvan vuoden loppuun mennessä. OIR on ollut kymmenen vuoden ajan Isisin vastaisen kansainvälisen koalition sotilaallinen operaatio. Koalitiota johtava Yhdysvallat on syyskuussa sopinut Irakin kanssa siirtymävaiheesta, joka johtaa operaation päättymiseen. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 2015 lähtien. Suomi jatkaa Irakin turvallisuussektorin tukemista Naton NMI-operaation ja EU:n siviilikriisinhallintaoperaation kautta.

Yhdysvaltojen johtaman kansainvälisen koalition Operation Inherent Resolve -operaatio (OIR) on tukenut Isisin vastaista toimintaa. Operaation toiminta käynnistyi Irakissa vuonna 2014 ja Suomi on ollut siinä vahvasti mukana alusta lähtien. Syyskuussa 2024 Yhdysvallat ja Irak sopivat siirtymävaiheesta OIR-operaation päättämiseksi Irakissa.

Viime vuodet Suomella on ollut operaatiossa noin 75 sotilasta, jotka ovat toimineet koulutus- ja neuvonantotehtävissä sekä esikunta-, hallinto- ja tukitoimissa. Suomen panostus operaatiossa on ollut merkittävä. Suomen nykyinen osallistumispäätös tehtiin määräajaksi vuonna 2022 ja päättyy vuoden 2024 loppuun. Osallistumisen päättyminen ei liity Lähi-idän viimeaikaisiin tapahtumiin.

Suomi jatkaa sitoutumistaan Isisin vastaiseen kansainväliseen koalitioon, sekä jatkaa Irakin turvallisuussektorin tukemista osallistumalla Naton NMI-operaatioon ja EU:n siviilikriisinhallintaoperaatioon.

Suomi jatkaa Lähi-idän vakauden tukemista myös osallistumalla YK:n UNIFIL-operaatioon Libanonissa, joka on Suomen suurin joukkokokonaisuus noin 200 sotilaalla.

Lisäksi Suomi jatkaa osallistumista Punaisen meren kriisinhallintatoimiin ja UNTSO-operaatioon Lähi-idän alueella.

Lisätietoja

  • Hanna Lepistö, yksikönpäällikön sijainen, Turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikkö, puh. 0295 350 606

  • Antti Rajahalme, vanhempi osastoesiupseeri, Puolustusyhteistyöyksikkö (PLM), puh. 029 514 0059

  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: [email protected]