EU:s råd för utrikes frågor diskuterar Rysslands anfallskrig mot Ukraina och läget i Mellanöstern

EU-ländernas utrikesministrar sammanträder i Bryssel den 22 juli. Utrikesminister Elina Valtonen representerar Finland vid mötet.

Utrikesrådet fortsätter att diskutera Rysslands anfallskrig mot Ukraina. På agendan står EU:s militära stöd till Ukraina, hur intäkterna från de stoppade medlen ska användas och det fortsatta arbetet efter fredskonferensen i Schweiz. Ukrainas utrikesminister Kuleba deltar i diskussionen på distans.

Vi fördömer skarpt Rysslands massiva robotattacker mot civila och civil infrastruktur. Oskyldiga människor, däribland barn, lider av Rysslands olagliga anfallskrig. Stödet till Ukraina kommer fortsättningsvis att stå i centrum för vår utrikes- och säkerhetspolitik. Utöver Ukraina riktar Ryssland hybridattacker  mot flera andra europeiska länder. Den senaste tiden har visat vi alla är inblandade och att hela Europa sitter i samma båt. Därför är det ytterst viktigt att EU fortsätter sitt militära stöd till Ukraina, bland annat genom den europeiska fredsfaciliteten och genom att utnyttja intäkterna från de medel av Rysslands centralbank som har stoppats”, konstaterar utrikesminister Valtonen.

När det gäller Mellanöstern diskuterar utrikesministrarna det pågående kriget i Gaza, det regionala läget och möjligheterna att lösa konflikten mellan Israel och Palestina utifrån en tvåstatsmodell.

”EU bör beslutsamt fortsätta sina ansträngningar för att förbättra den humanitära situationen i Gaza. Vi måste kräva ett omedelbart eldupphör och en frigivning av gisslan i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolutioner. Konflikten mellan Israel och Palestina måste lösas baserat på en tvåstatsmodell. EU bör också främja avvecklingen av andra spänningar som har ökat i Mellanöstern”, säger minister Valtonen.

Ministrarna kommer också att ha ett informellt möte med Europeiska investeringsbankens generaldirektör Nadia Calviñon.

Mer information

  • Matias Pajula, specialmedarbetare, utrikesministerns kabinett, tfn 0295 350 571
  • Marjaana Hyppönen, ställföreträdare för europakorrespondenten, chef för enheten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, tfn 0295 350 058
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].