Minister Vilén: Nya möjligheter till Thailands och Finlands handelsrelationer


Thailands statsministers handelsagent Kantathi Suphamongkhong träffade utrikeshandelsminister Jari Vilén under sitt besök till Finland den 16 i maj. Mötet var en fortsättning till minister Viléns besök till Thailand i februari. Diskussionerna handlade ekonomiska relationer mellan Finland och Thailand och möjligheter att främja handel och investeringar.

Minister Vilén framtog turismens möjligheter för handelbalansens konsolidering. I Finland finns det intresse för Thailand bland annat som ett land för äldre människor att tillbringa vintrar. Det kunde öppnas nya möjligheter till exempel för finska välfärdssektor att investera i landet genom semestermål. Det hoppas också att turismen ökade från Thailand till Finland.

Handel mellan Finland och Thailand är kraftigt aktiv för Finland. Finlands export till Thailand var nästan 400 miljoner euro år 2001 och import i euro var 122 miljoner. Thailand är Finlands tredje största exportmål i Asien. Investeringsavtalets reformering mellan länder går framåt, och parterna vill ha avtalet färdigt.

Minister Vilén talade också om Finlands position som port till marknader i Ryssland och Baltikum. Han sade att man kunde utnyttja Finlands speciell kunnighet i Rysslands marknader i samarbete med andra länder. Minister Kantathi sade att Thailand är en liknande port till Sydöstra-Asiens och Kinas marknader.

Ministrarna diskuterade också om situationen i Thailands grannland Myanmar. De förhöll sig försiktigt men hoppfullt till senaste tiders utveckling.

Tilläggsinformation: pressattaché Paula Parviainen, gsm 040-571 9370