Ministeri Vilén Irlannin vaaleista: Nizzan sopimuksen ratifiointi on uudelle hallitukselle keskeinen haaste


Irlannin 17. toukokuuta pidetyt parlamenttivaalit heijastivat yhteiskunnan sisäistä keskustelua - kyse oli kansalaisia lähellä olevista kysymyksistä kuten asuntojen hinnoista, terveydenhoidosta ja turvallisuudesta. Euroopan unionin tulevaisuus ja laajentuminen eivät olleet keskeisessä asemassa nyt käydyissä vaaleissa.

Vaaleissa voittajaksi näyttää selviytyvän hallitseva oikeistokeskustalainen Fianna Fail –puolue, jonka odotetaan muodostavan koalitiohallituksen vaaleissa hyvin menestyneiden edistyksellisten demokraattien kanssa.

EU:n tulevaisuuden kannalta Irlannin vaalituloksella on erityinen merkityksensä. EU:n laajentumisen edellytyksenä pidetään Nizzan sopimuksen ratifioimista kaikissa EU-jäsenmaissa. Irlanti on viimeinen maa, joka ratkaisee kantansa Nizzan sopimukseen. Maassa on tarkoitus syksyllä pitää toinen kansanäänestys Nizzan sopimuksen hyväksymisestä. Ensimmäisessä kansanäänestyksessä viime kesäkuussa irlantilaiset vastustivat hyväksymistä. Tuki Nizzan sopimukselle Irlannissa on mielipidemittausten mukaan edelleen heikkoa – kannattajia, vastustajia ja vielä päätöstään miettiviä on yhtä paljon.

”Tiedän, että Irlannissa on käyty laajaa kansalaiskeskustelua Nizzan sopimuksen konkreettisista vaikutuksista kansalaisten elämään. Oleellisen tiedon jakaminen ja hallituksen sitoutuminen EU:n historialliseen tehtävään kylmän sodan aikaisten jakolinjojen murtamisesta tulevat johtamaan myönteiseen ratkaisuun. Uskon, että nyt muodostettavalla hallituksella on hyvät mahdollisuudet saada kansan tuki Nizzan sopimukselle”, kommentoi ulkomaankauppaministeri Jari Vilén, joka vastaa hallituksessa EU:n laajentumisneuvotteluista. EU:ssa pyritään saamaan päätökseen EU-laajentumiseen johtavat neuvottelut kymmenen hakijamaan kanssa ennen kuluvan vuoden loppua.

Lisätietoja: erityisavustaja Ukko Metsola, gsm 040-7854257








EU