Finländskt initiativ för utveckling av global demokrati

Finlands regering anordnade fredag kväll tillsammans med WSSD i Johannesburg i Sydafrika en diskussion om temat "Efter Johannesburg - utveckling av globala partnerskap". Diskussionsforumet, som är en parallell händelse till toppmötet i Johannesburg, debatterade uppföljningen av toppmötet och försökte skapa mekanismer för en bredbasig och rättvis hantering av globaliseringen.

Ordet vid diskusionsforumet leddes av president Martti Ahtisaari tillsammans med talmannen i det sydafrikanska parlamentet, dr Frene Ginwala. Vid tillställningen meddelade ministern för utvecklingssamarbete Suvi-Anne Siimes att man i december 2002 har för avsikt att i Helsingfors arrangera en konferens kring temat "Helsinki Conference 2002 - Searching for Global Partnerships" för högt uppsatta beslutsfattare, företrädare for internationella organisationer, framstående forskare samt representanter för medborgarsamhället och näringslivet. Konferensen i Helsingfors kommer att behandla globaliseringsprocesserna och hur dessa kan styras för att öka deltagandet av och förmågan att fatta beslut hos alla hithörande parter, inte bara stater utan också medborgarsamhället och aktörer från den privata sektorn. Finland hoppas på detta sätt bana väg för den praktiska implementeringen av Millenniumdeklarationen.

"Globaliseringen skapar inte själv lösningar för denna styrning och överför inte heller makt till nya och effektiva demokratiska aktörer. Det enda logiska svaret på det hela tiden ökande ömsesidiga beroendet ligger i ambitiösa och modiga försök att hantera frågan i samförstånd på ett rättvist sätt. De globala styrningsorganen bör förbättras och stärkas genom våra politiska beslut och handlingar", sade president Ahtisaari när han öppnade forumet.

"Konferensen i Helsingfors år 2002 är ett steg i processen för att skapa partnerskap för en rättvis globalisering med äkta solidaritet", sade minister Siimes. "Behovet av att få till stånd en ännu öppnare diskussion om de demokratiska principerna och om nya institutionella arrangemang för internationella relationer är mera brådskande idag än någonsin. För den skull önskar vi fortsätta diskussionen inte bara om principerna för globalisering utan också om hur vi skall fortsätta efter Johannesburg och hur vi skall omsätta denna globala uppgörelse i en verklig politisk tillämpning."

Bland övriga talare vid forumet märktes också Martin Khor, direktör vid Third World Network.

Tilläggsinformation om diskussionsforumet kan erhållas av informationschef Erja Tikka vid utrikesministeriet, tel. 040 5329764, eller [email protected]

Tilläggsinformation on konferensen i Helsingfors 2002 kan erhållas av ambassadör Ilari Rantakari, tel. 040 708 4245 eller [email protected] eller från sekretariatet för konferensen:
Crisis Management Initiative, Skillnadsgatan 11 A, 00130 Helsingfors, tel. 09 698 7024, fax. 09 612 7759 eller [email protected].

Nätsida för konferensen i Helsingfors har öppnats under adressen www.helsinkiconference.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.).














kestävä kehitys