Koronavirusuutiset Ecuadorissa

Suomen Liman Suurlähetystö palvelee myös Ecuadorissa olevia Suomen kansalaisia ja residenttejä. Suomen kunniakonsulaatit Quitossa sekä Guayaquil:ssa täydentävät edustustoverkkoa. Ecuadorissa matkustavia sekä pysyvästi oleskelevia suomalaisia pyydetään seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita, sosiaalista mediaa ja verkkosivuja.

Rajoitukset

Kaikkien yli 12-vuotiaiden henkilöiden (myös matkailijoiden) on esitettävä COVID-19-rokotustodistus täydellisesti rokotussarjasta (kaksi rokotetta) päästäkseen muita kuin välttämättömiä palveluja tarjoaviin tiloihin (esimerkiksi pankkeihin, kauppoihin, supermarketteihin, ravintoloihin, liikennevälineisiin jne.) sekä lentokentälle. Rokotustodistusta ei sovelleta julkisen sektorin laitoksiin eikä keskeisiin palveluihin, kuten terveydenhuolto- ja koulutuspalveluihin. COVID-19-rokotustodistus on myös pakollinen kaikille yli 5-vuotiaille matkailijoille kaikissa maakuntien ja osavaltioiden välisissä, kaupunki- sekä turistibusseissa.

Hengityssuojaimen käyttö on pakollista julkisissa tiloissa.

Huomaa, että Ecuadorin kansallinen hätätilannekomitea (COE) antaa vain suosituksia, mutta valta määrätä näistä rajoituksista on paikallisilla viranomaisilla. Tämän vuoksi paikalliset alueet saattavat poiketa toisistaan. Muut paikalliset rajoitukset, kuten ajoneuvojen liikkumista koskevat rajoitukset, ovat kunkin paikallisviranomaisen vastuulla. Ajantasaisimmat tiedot löytyvät paikallisviranomaisten sosiaalisen median kanavista:

Quito: @MunicipioQuito; Guayaquil: @alcaldiagye; Cuenca: @MunicipioCuenca; Galapagos: @CGGalapagos

Ecuadorin kansallisella hätätilannekomitean (COE) verkkosivulta löytyy viralliset tiedotteet(Linkki toiselle web-sivustolle.) (vain espanjaksi).

Ecuadorissa olevat matkailijat

Mikäli sinulla on koronavirukselle tyypillisiä oireita ja epäilette tartuntaa, ottakaa yhteyttä Ecuadorin viranomaisten ilmoittamiin yhteystietoihin:

Puhelinnumero: 171 (palvelu espanjaksi)

Puhelinnumero: 911 (mahdollisesti englannin kielistä henkilökuntaa)

Ecuadorin hallitus tarjoaa koronavirukseen liittyvää tietoa Coronavirus Ecuador- sivustolla(Linkki toiselle web-sivustolle.). Myös terveysministeriö nettisivuilta löytyy tietoa koronaviruksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.). Ajantaisimmat tiedot löydät kuitenkin terveysministeriön Twitter-tilin(Linkki toiselle web-sivustolle.) kautta.

Valtakunnallinen jäljityssovellus ASI Ecuador on käytettävissä hälyttämään ihmisiä, jos he ovat olleet yhteydessä vahvistettuun COVID-19 -tapaukseen viimeisten 15 päivän aikana. Sovellusta tuetaan Bluetoothin kautta, ja se säilyttää käyttäjien luottamuksellisuuden.

Ecuadorin hallitus suosittelee "SaludEC"-sovellusta, uutta alustaa, jolla tuetaan COVID-19:n vastatoimia rekisteröitymällä yleisiä raportteja ja virallisia ilmoituksia varten. Se tarjoaa tietoa mahdollisten COVID-19-oireiden arvioimiseksi. Se mahdollistaa myös lääketieteelliset tarkastukset verkossa ja ajanvarauksen terveysministeriön keskuksiin muita kuin koronavirustarpeita varten.

Viisumit ja oleskeluluvat

Maahantuloasioissa tulee ottaa yhteyttä  Ecuadorin maahanmuuttovirastoon(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Kansainväliset lennot

Kaupallisiin lentoihin sekä lentolippuihin liittyvissä tiedusteluissa pyydämme ottamaan yhteyttä matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön. Tarkistathan omalta lentoyhtiöltäsi tiedon hygienianormeista ja maskipakosta lennon aikana.

Voit seurata lentoja esimerkiksi Quiton(Linkki toiselle web-sivustolle.)- sekä Guayaquilin(Linkki toiselle web-sivustolle.) lentokentän sivuilta.

Ecuadorin maahantulo

Ecuadoriin saavuttaessa kaikkien matkustajien on täytettävä terveysselvityslomake: https://www.salud.gob.ec/wp-content/uploads/2021/08/formulario_de_salud_del_viajero_.pdf(Linkki toiselle web-sivustolle.) , johon on liitetty matkasuunnitelma ja paikalliset yhteystiedot.

Kaikkien yli 3-vuotiaiden matkustajien on myös esitettävä joko negatiivinen PCR testi, joka on tehty viimeistään 72 tuntia ennen maahan saapumista tai koronarokotustodistuksen täydellisestä rokotussarjasta (kaksi rokotetta), josta viimeinen rokote on saatu vähintään 14 päivää ennen lennolle nousua.

Suurlähetystö ei ole vastuussa maahanpääsystä Ecuadoriin tai lentoyhtiöiden rajoituksista, järjestämisestä, muutoksista tai peruutuksista, jos matkustaja ei täytä lentoyhtiön määrittelemiä vaatimuksia. Matkustajan tulee itse arvioida täyttääkö hän vaatimukset. Seuraamme tilannetta ja tiedotamme muutoksista nettisivuillamme. Ecuadorin maahantulosäännökset ja rajoitukset ovat Ecuadorin viranomaisasia, joten suosittelemme olemaan yhteydessä Ecuadorin viranomaisiin (esim. Ecuadorin suurlähetystö(Linkki toiselle web-sivustolle.) Tukholmassa) jos tarvetta lisätiedolle ilmenee. Suomen suurlähetystö Limassa ei ole toimivaltainen viranomainen Ecuadorin maahantuloasioissa.

Lisätietoja suomalaisille

Suomen Liman suurlähetystön Facebook: Liman- suurlähetystö Facebookissa(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Rajavartiolaitos: Raja.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suurlähetystön poikkeava asiakaspalvelu koronavirustilanteessa

Pyydämme ensisijaisesti lähettämään konsuliasioihin, Ecuadorin koronavirustilanteeseen ja matkustamiseen liittyvät tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen [email protected]. Vastaamme viesteihin mahdollisimman nopeasti saapumisjärjestyksessä. Suurlähetystön puhelinlinja on auki arkipäivisin maanantaista perjantaihin klo 10-13 (Perun aikaa) numerossa +51 122 244 66. 

Asiakkaita otetaan vastaan vain ajanvarauksella. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä kiireellisissä hätätapauksissa palvelee UM:n päivystyskeskus 24/7: [email protected] tai +358 9 1605 5555. 

Lisätietoja asiakaspalvelusta sekä passien, VTJ-ilmoituksien, oleskelulupien ja viisumien vastaanotosta löydät Suurlähetystön asiakaspalvelu - tiedotteestamme.

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen (Linkki toiselle web-sivustolle.)tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].