Elina Björklund ska bereda reformen av utlandsnätverket av Team Finland-företagstjänster

Näringsminister Wille Rydman och utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio utnämnde den 27 juni ekonomie magister, styrelseordföranden för Reima Oy Elina Björklund, till utredare för att bereda reformen av utlandsnätverket av Team Finland-företagstjänster. Syftet är att integrera Business Finlands utlandsfunktioner i utrikesförvaltningen.

Samtidigt tillsatte ministrarna en arbetsgrupp som består av industrirådet Maija Lönnqvist (arbets- och näringsministeriet), understatssekreterare Jarno Syrjälä (utrikesministeriet), budgetrådet Johanna von Knorring-Rosenlew (finansministeriet), direktör Risto Vuohelainen (Business Finland), direktör för internationella ärenden Päivi Pohjanheimo (Centralhandelskammaren), direktör Timo Vuori (Finlands näringsliv) och direktör Harri Jaskari (Företagarna i Finland rf).

Elina Björklund är ordförande för arbetsgruppen. Hon har gedigen kompetens och erfarenhet av att öka internationell affärsverksamhet samt av förändringsledarskap.

Utredaren och arbetsgruppen har till uppgift att precisera en modell som integrerar Business Finlands utlandsfunktioner i utrikesförvaltningen samt att bedöma de rättsliga och administrativa aspekterna samt kostnadseffekterna. 

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio är nöjd med att arbetsgruppen inleder arbetet snabbt. ”Syftet med förändringen är att skapa bättre exportfrämjande tjänster för företag i samarbete med näringslivet och personalen.”

Enligt Björklund krävs det ”mycket arbete för att kunna förbättra finländska företags förutsättningar för export och internationalisering ytterligare. Att slå samman Business Finlands och utrikesministeriets utrikesfunktioner är ett av svaren på de utmaningar som förändringarna i den globala omvärlden ställer oss inför. I fortsättningen kommer Team Finland-verksamheten att vara intensivare och mer strategisk. Det centrala är att vi kan trygga en störningsfri servicestig för finländska företag trots den kommande förändringen".

”Jag uppskattar högt den djupa sakkunskapen och långa erfarenheten inom Business Finlands utrikesfunktioner. Det önskar vi hålla fast vid. Det kompletterar väl utrikesministeriets internationella kompetens. Förändringen utmanar alla parter att förnya sig. Vi vill säkerställa en så smidig process som möjligt för den personal som överförs. Ett gemensamt exportfrämjande nätverk av yrkeskunniga personer i fungerande och effektiva arbetsgemenskaper hjälper finländska företag att allt bättre lyckas i den internationella konkurrensen. Detta är synnerligen viktigt i denna ekonomiska situation som Finland befinner sig. Vi hoppas nu på allas stöd för att kunna skapa nätverket”, säger Björklund.

Mer information: