EU och Armenien går mot närmare relationer

EU-trojkan välkomnar de lyckade samråden med Armenien om handlingsplanen för den europeiska grannskapspolitiken, som lanserades i november 2005. I samband med EU-trojkadelegationens besök i Armenien meddelade de två parterna den 2 oktober att de nått en principiell överenskommelse om den slutliga texten i handlingsplanen för den europeiska grannskapspolitiken.

Det är nu möjligt att vidta de nödvändiga förberedande åtgärderna inför det formella antagandet av handlingsplanen vid det kommande samarbetsrådet EU-Armenien i Bryssel den 14 november. Handlingsplanen för den europeiska grannskapspolitiken är ett viktigt steg mot allt närmare relationer mellan EU och Armenien, innefattande en avsevärd grad av ekonomisk integration och omfattande politiskt samarbete. EU och Armenien har en stark vilja att utnyttja denna möjlighet att förbättra relationerna och främja välfärd, stabilitet och säkerhet.

Utöver handlingsplanen diskuterade EU-trojkan och Armeniens utrikesminister Vartan Oskanian aktuella internationella frågor, inklusive relationerna mellan Georgien och Ryssland, Irans kärnprogram och situationen i Libanon. På agendan stod även konflikten om Nagorno-Karabach.

Utrikesminister Tuomioja besöker även Azerbajdzjan(Linkki toiselle web-sivustolle.)