Statsrådet föreslår nya ambassadörsutnämningar

Pressmeddelande 105/2011
24.3.2011

Statsrådet beslutade vid sitt sammanträde den 24 mars att föreslå tre nya ambassadörsutnämningar för republikens president. Besluten om utnämningarna tas vid presidentföredragningen i morgon.

Utrikesrådet Riitta Korpivaara föreslås bli chef för ambassaden i Abuja, Nigeria, från den 1 september 2011.

Korpivaara flyttar över till Abuja från Finlands ambassad i Bryssel, där hon har tjänstgjort sedan 2008. Hon kom till utrikesministeriet 1980 och gick över till diplomatkarriären 1995. Vid de finländska beskickningarna har Korpivaara utöver Bryssel tjänstgjort i Alger, Bukarest, Moskva samt som vice generalkonsul vid generalkonsulaten i New York och St. Petersburg. Vid ministeriet har hon tjänstgjort på rättsavdelningen, på politiska och på handelspolitiska avdelningen, på protokollavdelningen samt som utbildningschef.

Utrikesrådet Pertti Anttinen föreslås bli chef för ambassaden i Lusaka, Zambia, från den 1 september 2011.

Anttinen tjänstgör för närvarande som chef för enheten för sektorpolitik på utvecklingspolitiska avdelningen. Han kom till utrikesministeriet 1991. Vid de finländska beskickningarna har Anttinen tjänstgjort i Ankara, Dublin och Pretoria. Före utrikesministeriet var han i FN:s miljöprogram UNEP:s tjänst i Nairobi.

Utrikesrådet Mikko Pyhälä föreslås bli ambulerande ambassadör från utrikesministeriet med Karibien och Venezuela som verksamhetsområde från den 1 augusti 2011.

Pyhälä kom till utrikesministeriet 1972. Vid de finländska beskickningarna har han tjänstgjort i Prag, Mexico City, New Delhi och Rom. Han har varit chargé d'affaires a.i. i Islamabad. Han har tjänstgjort som ambassadör i Lima och tjänstgör för närvarande i Caracas, varifrån han också är Finlands representant i Karibiska gemenskapen samt i Östkaribiska staters organisation. Vid utrikesministeriet har han tjänstgjort i olika uppgifter bl.a. på utvecklingspolitiska avdelningen, senast på avdelningen för Amerika och Asien. Åren 1991-1995 var Pyhälä i FN:s miljöprogram UNEP:s tjänst i Nairobi och ledde GEF-enheten som ansvarar för Världsmiljöfonden.

Ytterligare information: personalchef Pirkko Hämäläinen, tfn 09 1605 5401