Uttalande från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar om valet i Zambia

Pressmeddelande 407/2006
6.10.2006

Europeiska unionen välkomnar det demokratiska tredelade valet i Zambia den 28 september 2006 och det zambiska folkets starka engagemang för demokratisk utveckling, vilket framgår av det stora valdeltagandet. Europeiska unionen lyckönskar president Levy Mwanawasa till hans seger och hans andra mandatperiod som Republiken Zambias president samt lyckönskar de parlamentsledamöter och kommunalråd som har blivit valda. Europeiska unionen uppmanar alla kandidater och politiska partier att respektera resultatet av den demokratiska processen.

Europeiska unionen gläder sig åt att kunna konstatera att internationella observatörer, särskilt Europeiska unionens valobservatörsuppdrag i sin preliminära bedömning, har ansett att valet i allmänhet varit fredligt och väl genomfört. Röstningen skedde i en i stort sett lugn och ordnad miljö och resultatgenomgången var öppen. Valkommissionens oberoende och professionalism har givit tilltro till processen. Europeiska unionen noterar den viktiga och positiva roll som det civila samhällets organisationer har spelat före och under valet. Europeiska unionen anser att valet utgör ytterligare ett positivt exempel för regionen och kontinenten på deltagandedemokrati i funktion: ett område vid vilket såväl AU som EU fäster den allra största vikt.

Även om valgenomförandet har förbättrats betydligt kvarstår utmaningar. Det föreligger fortfarande ett visst behov av förbättring och reformering av de rättsliga ramarna samt behov av att garantera likvärdiga förutsättningar. Antalet kvinnor som kandiderat har också varit extremt begränsat.

Europeiska unionen upprepar sin beslutsamhet att även fortsättningsvis stödja Republiken Zambia i dess ansträngningar att stärka demokratiska processer, främja god samhällsstyrning, bekämpa korruption och lindra fattigdom.

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet, Kroatien* och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings  och associeringsprocessen Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro samt Serbien, Efta- och EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

* Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings- och associeringsprocessen