Kvinnorna tog elen till Zambias avlägsna byar

För kvinnorna i en by i Zambia räckte det inte att bygga hus. De ville också förse sin by med grön el. De lån och kunskaper som behövdes fick de via ett program som stöds av Finland.

”Kvinnor klarar av vad som helst om de ges en chans”, konstaterar Georgina Kunda som har försett sitt hus med el från solpaneler.

”Vi lärde oss att bygga och installera solpaneler och att koppla dem till batterier. Det var fantastiskt att märka att det fungerar, och nu har vi el och ljus även på kvällarna”, berättar Kunda.

”Man kan lära sig allt”, säger Georgina Kunda. ”Vårt nästa projekt blir att starta ett företag där vi kan producera solpaneler för försäljning. Vi söker nu startkapital för det”. Foto: Johanna Erjonsalo.

Kunda bor i byn Kalulushi i Kopparbältet i Zambia och leder en kvinnogrupp som byggt egna hus som kvinnorna försett med el via egenhändigt tillverkade solpaneler. Också teglen har de tillverkat själva av lokalt material. Kvinnorna fick lån och utbildning via programmet Green Jobs. Modellen har konstaterats fungera så bra att grannbyn redan har tagit efter den.

Den solproducerade elen innebar en enorm förändring för byn, som ligger utom räckhåll för stamnätet. Nu kan barnen läsa läxor även på kvällarna, och de klarar sig betydligt bättre i skolan.

Internationella arbetsorganisationen ILO:s program har hittills försett mer än 4300 zambier med arbete. Det ”gröna” arbetet är varaktigt, arbetsförhållandena är anständiga och arbetstagarnas säkerhet och hälsa beaktas.

Det sker ofta allvarliga olyckor vid sågarna i Zambia. På de arbetsplatser som hör till programmet Green Jobs satsar man på att förbättra arbetssäkerheten. Foto: Johanna Erjonsalo.

Zambia arbetar för att minska ojämlikheten

Även om Zambias ekonomiska tillväxt har varit snabb har landets inre utvecklingsskillnader inte minskat.  Välståndet har främst ökat i städerna, medan närmare 70 procent av landsbygdens befolkning räknas som fattig. De här människornas enda källa till trygghet har varit släktingar och grannar. Nu hjälper Finland landet att bygga upp en grundtrygghet.

Med hjälp av programmet som pågått i cirka fyra år har man lyckats minska fattigdomen i målområdena. Det direkta utkomststödet styrs till utvalda fattiga familjer. Programmet har utvidgats snabbt, och nu får redan 540 000 familjer utkomststöd. Bland dem finns hushåll med ensamförsörjande mödrar samt familjer med över 65-åringar och personer med funktionsnedsättning.

Den sociala tryggheten hjälper människorna att ta sig igenom de svåraste situationerna, när de blir arbetslösa eller skörden misslyckas. Stödet ges till dem som är svagast, fattigast och mest marginaliserade, dvs. till dem som är i störst behov av ett socialt skyddsnät. Samtidigt har den lokala ekonomin fått en välbehövlig vitamininjektion.

I Afrika har det banbrytande programmet väckt Afrikanska unionens intresse, och unionen vill gärna ta efter och införa modellen för social trygghet även i andra delar av Afrika.

Catherine Kankutalus hela familj har dragit nytta av utkomststödet. Foto: Johanna Erjonsalo.

Stödet räcker inte till alla

Till dem som kan få grundtrygghetens utkomststöd hör familjer med en familjemedlem som har en bestående sjukdom eller funktionsnedsättning, ensamförsörjare, hushåll som leds av kvinnor och personer över 65 år som är minst gynnade. Det selektiva sociala stödet väcker dock också förargelse hos bybor som inte får det. Å andra sidan är det många som gläder sig över att de får arbete och inkomster tack vare stödet.

Catherine Kankutalus familj på fyra personer får 180 kwacha, dvs. cirka 15 euro, i stöd varannan månad. Tack vare pengarna har hon utvidgat sin majsodling, börjat odla batater och skaffat getter.

”Jag har också kunnat sysselsätta flera personer som hjälper till med odlingarna. Dessutom har jag köpt frön och gödslingsmedel. Nu får jag cirka 16 säckar majs som jag kan sälja. Tack vare inkomsterna kan mina barnbarn gå i skolan, jag kan köpa skoluniformer åt dem och betala skolavgifterna.

”Stödet betalas ut i kontanter i en närbelägen skola. Det har inneburit en enorm förändring för hela vår familj”, säger Milika Lutanda.

Tack vare utkomststödet kan Violet Mundelas barnbarn utbilda sig. Foto: Johanna Erjonsalo.

Violet Mundela är en över 65-årig änka som ensam tar hand om sina fyra barnbarn. De egna barnen har antingen dött eller flyttat bort. Med stödet har hon betalat sjukhusavgifter och köpt getter.

”Jag hoppas att mina barnbarn ska studera så länge som möjligt, utbildning är det enda jag kan ge dem i arv.”

Mundela har också låtit bygga ett nytt hus med hjälp av stödet.

”Tidigare skrattade alla åt min skrangliga hydda, men det händer inte längre. Förut sydde jag skoluniformerna av tygbitar som jag hittade, och vi åt bara en gång om dagen. Grundtryggheten har gjort vårt liv tryggare, och allt är nu mycket enklare”, berättar hon.

Outi Einola-Head

Artikelförfattaren arbetar vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning

Programmet Green Jobs

  • Programmet för grön ekonomi och sysselsättning har ökat användningen av miljövänliga metoder, skapat nya arbetstillfällen och främjat ett miljöperspektiv i undervisningen.
  • På de nya arbetsplatserna beaktas miljökraven och kraven på anständiga arbetsförhållanden. Social trygghet har inbegripits i anställningsförhållandena, arbetslagarna har förnyats och arbetssäkerheten och hälsovården förbättrats.
  • Finlands stöd uppgår till 8,5 miljoner euro 2014–2018.

Programmet för grundtrygghet

  • 540 000 familjer får utkomststöd. Barnen i de familjer som får stöd är friskare än tidigare och går med större sannolikhet i skolan.
  • Resultaten från byarna visar att jordbruket ger bättre avkastning och att familjerna har köpt mer boskap. Även den lokala ekonomin har stimulerats.
  • Finlands stöd uppgår till 9,6 miljoner euro 2016–2018.

arbete