Ministrarna Stubb och Hautala på Team Finland-resa till Afrika

Pressmeddelande 113/2013
16.5.2013

Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb och utvecklingsminister Heidi Hautala besöker Zambia och Tanzania den 20–25 maj. Det är den första gemensamma resan för att främja handel och utveckling och med på resan följer en delegation samlad av Finpro som består av både företag och frivilligorganisationer.

”Både utvecklingssamarbetet och handeln är viktiga i de här länderna. Det är dags att se på saker med nya ögon och den här gemensamma resan är en fin möjlighet att göra det. Det är bra om finländska företag kommer in på de afrikanska tillväxtmarknaderna och samtidigt kan stödja utvecklingen. Förhoppningsvis inspirerar resan företagen och organisationerna att fördjupa sitt samarbete”, säger utvecklingsminister Heidi Hautala.

Zambia och Tanzania hör till världens snabbast växande ekonomier men är trots det fattiga utvecklingsländer. Finlands handel med länderna är ännu blygsam med håller på att växa, särskilt i Zambia.

I Finlands utvecklingssamarbete med de båda länderna betonas god förvaltning av naturresurser, öppenhet och rättvis utveckling. Finland har fått omfattande kontaktnät i länderna bland annat inom jord- och skogsbrukssektorn, inom den geologiska forskningen, meteorologin, utbildningssektorn, utvecklingen av den offentliga förvaltningen och inom vetenskapen, teknologin och innovationer i allmänhet. Under resans lopp är det meningen att man ska kartlägga handelsmöjligheterna särskilt inom naturresurs- och IT-sektorn, visa upp de finländska kompetensområdena och få en realistisk bild av affärsmiljön.

”Handel är ett av de mest effektiva sätten att stödja fattiga länder. Det uppstår arbetsplatser när man investerar i produktionen. Målet är att vi ska främja hållbar utveckling och samtidigt stärka de finländska företagens ställning i världen”, säger Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb.
Ministrarna Hautala och Stubb kommer tillsammans med delegationen att träffa ministerkolleger i de båda länderna. De kommer också att delta i seminarier. Den exportfrämjande delen av resan är planerad utgående från företagens och organisationernas intressen.

Delegationen (vissa deltar bara i ett av länderna): Cathodex, Cyrr Group, Digita, Emerald Growth Innovation, Festo, Finnish Water Forum, Finnpartnership, Finnvera, Gaia Consulting, Indufor, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylä universitet, Karlebynejdens utveckling, Metso Minerals, Skogsbrukets utvecklingscentral Tapio, Niras Finland, Nokia, Outotec, Pajat Solutions, Sibesonke, Plan och World Vision.

För mera information: ambassadrådet Harri Sallinen, tfn 09 1605 6245, ambassadrådet Vuokko Jutila, tfn 0295 350 532, informatör Pasi Nokelainen, tfn 050 339 5860