Nyheter om coronaläget i Zambia, Zimbabwe, Malawi och Demokratiska Republiken Kongo

OBS: Den aktuella situationen och anvisningarna bör alltid säkerställas av lokala myndigheter/flygbolag. Brott mot myndigheternas föreskrifter kan leda till bötesstraff eller fängelsestraff. Kostnaderna för eventuell COVID-19-testning/karantän/behandling skall resenären vara beredda att betala själv. Resenären ska ha en täckande hälsoförsäkring. I alla fyra länderna är hälso - och sjukvårdens kapacitet mycket svag.

Zambia

Flygförbindelser och inresebestämmelser

Kommersiella förbindelser: Ethiopian Airlines, Kenya Airways, RwandAir och Emirates. Flygningarna har emellanåt ställts in med kort varsel.

Det kan vara svårare än vanligt att få turistvisum. Utlänningar som anländer till landet samt personer som inte är stadigvarande bosatta i landet behöver uppvisa ett negativt COVID-19-testresultat som är högst 72 timmar gammalt.

Från och med den 11 december måste alla resenärer som lämnar Zambia ha ett läkarintyg som visar att de testats negativt för covid-19 i Zambia under de senaste 7 dagarna. För att få ett sådant intyg måste resenärerna ta sitt negativa testresultat till UTH-sjukhuset, Zambias folkhälsomyndighet, distriktshälsokontoret eller Folkhälsomyndigheten och betala en avgift på 200 kwacha. Covid-19-tester måste ha genomförts i Zambia. Innehavare av prov som tagits utanför Zambia är inte undantagna från detta krav.

Mer information på engelska:

Zambias hälsovårdsministerium på Twitter(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster), på Facebook(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Presidentens kansli på Facebook(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Rörelsefrihet

Rörelsefriheten inom Zambia är inte begränsad, men områden kan stängas med kort varsel ifall nya coronafall uppstår. På allmänna platser är det obligatoriskt att ha munskydd.

Hälsovård

Följande lokala servicenummer kan du ringa om du får covid-19-symptom i Zambia: +260 97 4493553 eller +260 96 4638726 eller +260 95 3898941.

Mer information på engelska:

Zambiska hälsovårdsministeriet på Twitter(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och på Facebook(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Zimbabwe

Flygförbindelser och inresebestämmelser

Kommersiella förbindelser: Ethiopian Airlines. Turistvisum kan erhållas från flygplatsen. Resenärer som anländer till landet bör uppvisa ett negativt COVID-19-testresultat. Karantän är inte obligatorisk för turister.

Mer information på engelska: Ethiopian Airlines(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Rörelsefrihet

Den 17 april utfärdades landsomfattande nedstängning i Zimbabwe och den pågår tills vidare. Rörelsefriheten inom landets gränser är begränsad och det samma gäller affärers öppettider. Kollektivtrafiken är starkt nedskuren.

Mer information på engelska:

Zimbabwes hälsovårdsministerium på Twitter(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och Facebook(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Information och uppföljning av Covid-19(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Hälsovård

Kostnadsfritt lokalt servicenummer för den som har covid-19-symtom: 2019

Whatsapp-nödnummer i covid-19-fall: +263 7147 34593

Malawi

Flygförbindelser och inresebestämmelser

Kommersiella förbindelser: Ethiopian Airlines. Vid ankomst till landet samt vid avresa från landet bör resenären uppvisa ett negativt COVID-testintyg som är högst 72 timmar gammalt. Intyget bör vara på engelska. 

Mer information på engelska: Ethiopian Airlines (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Rörelsefrihet

Trafiken inom landet har inte begränsad, men områden kan stängas med kort varsel när smittsamma fall uppstår. På allmänna platser är det obligatoriskt att använda ansiktsskydd.

Hälsovård

Lokala servicenummer för den som har covid-19-symtom:

  • Lilongwe +265 999934523
  • Blantyre +265 (0)999520319
  • Mzuzu +265 (0)999950398

Malawis hälsovårdsministerium på Twitter(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och på Facebook(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Hälsovårdsinstitutet i Malawi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Demokratiska Republiken Kongo

Flygförbindelser och inresebestämmelser

Kommersiella förbindelser: Ethiopian Airlines, Kenya Airways, RwandAir och Brussels Airlines. 

Resenärer som anländer till landet bör uppvisa ett högst 7 dagar negativt COVID-testresultat samt genomgå ett COVID-test på flygfältet. Testet kostar USD 45.

Mer information på engelska/franska/flamiska:

Presidentens kansli på Twitter (på franska)(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) , på Facebook(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Belgiens beskickning i Demokratiska Republiken Kongo (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)representerar Finland i inreseärenden med mera (på franska eller flamländska):

Rörelsefrihet

Inrikesflygningarna fungerar, men är opålitliga. Trafiken inom landet har inte begränsats men COVID-tester utförs vid provinsernas gränser. På allmänna platser är det obligatoriskt att använda ansiktsskydd.

Hälsovård

Lokala servicenummer för den som har covid-19-symtom:

  • Nationell nummer: 42502
  • Kinshasa: 109 eller 110

Beskickningens kundbetjäning

Ambassadens kundbetjäning i Lusaka är öppen i nödfall samt med tidsbeställning.

Tel.nummer:  +260 211 241 988

E-post: [email protected] och [email protected]

Mer information:

Finlands ambassad i Lusaka (Öppnar nytt fönster)

Reseanmälan

Vi uppmanar alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan.

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse utomlands förlängs, är det skäl att ändra slutdatum för reseanmälan.  Om du har registrerat dig i tjänsten kan du själv ändra din anmälan. Om du inte har registrerat dig bör du göra en ny reseanmälan.

Om din reseanmälan inte har haft något slutdatum eller om du återvänt till Finland tidigare än planerat, är det skäl att radera anmälan. Ifall du har registrerat dig i tjänsten kan du själv redigera din anmälan. Om du inte är registerad kan du skicka begäran om radering av reseanmälan till e-postadressen [email protected].